De maand september: niet alleen politiek gezien belangrijk

De maand september: niet alleen politiek gezien belangrijk De maand september is politiek gezien een belangrijke maand (Prinsjesdag), maar er gebeurt meer in september. Het is de laatste maand van de zomer, want op 21 september komt de herfst weer in het land. De maand september kent een aantal belangrijke data, onder ander dagen waarop er aandacht wordt besteed aan de rechtspraak, zelfmoordpreventie, Alzheimer en buren. In september moet er ook heel wat in de tuin gebeuren.

Weer in september

In september wordt het gemiddeld 14,5 graden Celsius. De warmste temperatuur in een Nederlandse septembermaand ooit gemeten was 34,2 graden Celsius in 1949. De laagste temperatuur werd gemeten in 1971. Toen vroor het 's nachts 0,7 graden Celsius. Weerspreuk: “Is 't met september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer.”

Week van de rechtspraak

Tijdens de eerste of tweede week van september is het de week van de rechtspraak (in 2016 van 5 tot 11 september). Tijdens deze week worden door rechtbanken en gerechtshoven activiteiten georganiseerd, vaak toegespitst op een bepaalde doelgroep, zoals politieagenten of scholieren. Soms worden er ook publieksacademies gegeven, waarbij tijdens een lezing duidelijk wordt hoe een rechter werkt en uiteindelijk tot een uitspraak komt.

Prinsjesdag

Politiek gezien is de derde dinsdag van september de belangrijkste dag van deze maand. Op deze dag komen alle leden van de Eerste en Tweede kamer, samen met de ministers bij elkaar in de Ridderzaal in Den Haag. Gezamenlijk luisteren ze naar de troonrede, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar bekend maakt. De troonrede wordt voorgelezen door onze koning Willem Alexander. Naast de traditie van het voorlezen van de troonrede is er de laatste jaren langzamerhand een nieuwe traditie bijgekomen, namelijk het voortijdig uitlekken van een deel van de regeringsplannen.

De groene maand

In het jaar 2000 is september uitgeroepen tot de groene maand. Dat betekent dat in de maand september aandacht wordt gevraagd voor natuur in het algemeen en het Nederlandse landschap in het bijzonder. Door verschillende verenigingen worden activiteiten georganiseerd. Het is de bedoeling om mensen te stimuleren om er op uit te trekken en het Nederlandse landschap wandelend of per fiets te beleven.

De naam september

De naam september komt uit het Latijn van het woord septem en hiermee wordt bedoeld dat september de zevende maand van het jaar is. Dit was in het beginsel ook zo, toen had de kalender slechts tien maanden. Pas later (153 voor Christus) zijn de maanden januari en februari bij de kalender gevoegd. Ondanks dat september toen de negende maand van het jaar werd, is de naam nooit gewijzigd.

September in de tuin

Verplanten

September is de beste maand om planten te verplanten of planten die te groot zijn geworden te scheuren. Wanneer je slechts een deel van deze plant wil terug planten, kan je het beste de buitenste delen van de plant hiervoor gebruiken. Dit zijn de jongste stukken van de plant.

Snoeien

De hagen kunnen begin september voor het laatst gesnoeid worden. Dit zorgt ervoor dat de haag er de hele winter strak bij staat in je tuin. Zorg er bij het snoeien wel voor dat de onderkant van de haag net iets breder is dan de bovenkant. Dit maakt dat de zon ook kan schijnen op de takken aan de voet van de haag, zodat deze niet kaal wordt aan de onderkant.

Gazon

Wanneer je last hebt van mos in het gazon, moet je eerst verticuteren, voordat je gaat inzaaien. Kale of lelijke plekken in je gazon kan je in deze maand het beste inzaaien. De grond is nog warm genoeg, zodat het zaad snel zal ontkiemen. Onkruid groeit in het najaar minder hard, zodat de kans kleiner is dat dit de plaats van het mos gaat innemen voordat het gras is ontkiemt.

Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen van tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen kunnen rond eind september de grond in.

Oogstmaand

Wanneer je fruitbomen in de tuin hebt is dit de maand waarin je kan oogsten. Begin september kan je nog de laatste bramen en pruimen oogsten en vanaf eind september zijn de eerst appels en peren rijp. Om te zien of een vrucht rijp is draai je er voorzichtig aan. Een rijpe vrucht laat dan vanzelf los van de boom. Wanneer de appel of peer niet vanzelf los laat, kan je hem beter nog even laten hangen.

Belangrijke data in september

  • 8 september Wereldalfabetiseringsdag Deze dag is ingesteld om aandacht te schenken aan de 794 miljoen laaggeletterden die deze wereld kent. Wereldalfabetiseringsdag wordt nu al meer dan 40 jaar wereldwijd gevierd om ons allemaal eraan te helpen herinneren dat geletterdheid een mensenrecht is.
  • 8 september Wereld Fysiotherapie Dag Aandacht voor het belang van fysiotherapie. Sommige fysiotherapeuten bieden tijdens deze dag de mogelijkheid van een gratis screening.
  • 10 september Wereld zelfmoordpreventiedag Suïcidaal gedrag is één van de belangrijkste doodsoorzaken in de hele wereld. Uit gegevens van het WHO blijkt dat wereldwijd circa een miljoen mensen per jaar sterven door zelfmoord, en dan hebben we het nog geen eens over de mensen die blijvend letsel overhouden aan een mislukte zelfmoordpoging.
  • Tweede weekend van september Open monumentendag Tijdens deze dag gaan de deuren van veel monumenten in Nederland open voor bezoekers. De toegang is vaak gratis en er worden vele activiteiten georganiseerd rondom de monumenten.
  • 20 september Dag van de Leidster Op deze dag worden alle leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in het zonnetje gezet.
  • 21 september Wereld Alzheimerdag Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de problematiek rondom dementie.
  • Vierde zaterdag van september is Burendag. Dit werd in Nederland in 2006 voor het eerst gevierd. De bedoeling van Burendag is om de onderlinge cohesie in een buurt te versterken door op die dag samen iets te gaan doen.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Betekenis van PrinsjesdagDe 3e dinsdag van september, dan is het weer zo ver. Het koffertje komt weer tevoorschijn en de begroting wordt bekend g…
Wat moet er in september allemaal in de tuin gebeuren?Wat moet er allemaal gebeuren in de tuin in de maand september? Veel mensen weten dat niet. Terwijl er in september best…
Geschiedenis van PrinsjesdagGeschiedenis van PrinsjesdagSinds april 2013 zit Willem-Alexander op de troon. Daarvoor hebben wij vier vrouwelijke koninginnen gehad. Waar komt de…

De maand januariDe maand januariJanuari is de eerste maand van de kalender. De maand heeft 31 dagen. Januari is vaak de koudste maand van het jaar en vo…
Gebeurtenissen in de maand februariGebeurtenissen in de maand februariDe maand februari is een buitenbeentje. Deze maand heeft geen vast aantal dagen, maar telt over het algemeen 28 dagen en…
Bronnen en referenties
  • http://www.weerstatistieken.nl/2012/september
  • http://www.tuinadvies.nl/tuinkalender_september.htm
  • http://www.voorall.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=91
  • http://www.unric.org/nl/nieuwsoverzicht/26294-wereldalfabetiseringsdag
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.