Ruilen is leuk, nuttig en milieubewust

Iedereen die is opgegroeid in de tijd dat er nog geen Internet of smartphones waren, heeft het wel eens van zijn of haar ouders te horen gekregen: van ruilen komt huilen. Oftewel: houd wat je hebt, anders krijg je er spijt van. Dat was in een tijd dat we het allemaal vele malen minder goed hadden dan nu. Tegenwoordig kunnen de meeste mensen kopen wat ze willen hebben, of hebben ze spullen in overvloed, waar vaak niets mee gedaan wordt.

Houden of wegdoen

Wie eens goed door garage, schuur, kasten en zolder heen wandelt, zal het nodige tegenkomen waarvan je denkt: “Wat moet ik daar eigenlijk nog mee?”. Jassen die niet meer passen, kleding die uit de mode is, servies dat nooit van pas komt, speelgoed van de kinderen die al lang het huis uit zijn en de kleinkinderen willen het niet. Wat doet het eigenlijk in die kast of in de schuur? En krijg je er echt spijt van als je het weg doet? Ga je het missen?

Geef spullen een tweede leven

Het is een bewustwording. De vanzelfsprekendheid waarmee spullen worden gekocht en later weer afgedankt proberen te doorbreken met de vraag: “Is er nog iets anders nuttig wat ik ermee kan doen, behalve het eens in de zoveel tijd verplaatsen en af en toe een stofzuiger er langs halen?”. Het zou evengoed vanzelfsprekend kunnen zijn om jezelf af te vragen of deze spullen een tweede leven verdienen. Wat wat voor jou geen waarde meer heeft, kan een ander heel blij maken!

Verkopen, weggeven of ruilen

Er zijn vele manieren om van je spullen af te komen. Verkopen is de meest voorkomende. De gemiddelde mens is daar ook op ingesteld. Dan levert het ten minste nog iets op, is de veel gehoorde opmerking. Dan heb je er zelf een tevreden gevoel over, terwijl een ander tevreden is met wat hij of zij heeft gekocht. Ooit wel eens gedacht aan ruilen of weggeven? Moeten spullen geld opleveren om jou een tevreden gevoel te bezorgen, of zijn er ook andere methodes? Methodes waarbij je een ander ook een tevreden gevoel geeft of zelfs zielsgelukkig maakt. Methodes die niets met geld te maken hebben. Zoals ruilen of weggeven.

Waarde voor waarde

Ruilen heeft als principe dat je iets ruilt voor iets anders wat voor de ruilers gelijke waarde heeft. Dat is ruilhandel. De waarde is subjectief en voor onderhandeling vatbaar. Maar meestal komt de ruilers daar wel uit. Met gebruikte spullen speelt vaak de emotie mee. Dan heeft iets meer emotionele dan financiële waarde. Ook daar is wel overheen te komen. Zeker als het gebodene een gelijke waarde vertegenwoordigt. Want dan wordt je er blij van dat je iets nuttigs hebt geruild. Simpel toch?

Weggeven heeft ook waarde

Er zijn talloze mensen voor wie iets kopen geen gewoonte is of kan zijn. Niet voor niets schieten de voedsel- en kledingbanken als paddenstoelen uit de grond. Veel mensen zijn daar erg blij mee. Diezelfde mensen kun je dus ook blij maken met spullen die voor jou geen waarde meer hebben. De voldoening zit dan in het feit dat je een ander er heel blij mee hebt gemaakt. En dat je zelf weer wat meer ruimte in je huis, garage of schuur hebt.

Ook online

Naast de vele voedsel- en kledingbanken, ruilwinkels en LETS, zijn er ook diverse online mogelijkheden om te ruilen en weg te geven. Zo zijn er heel veel facebookpagina's helemaal gericht op ruilen en weggeven. Deze zijn vooral plaats- of regiogebonden. Er zijn ook al websites waar je groenten kan ruilen. Jij hebt veel sla uit je moestuin, wat je dan weer kunt ruilen met iemand die veel courgettes heeft. Geweldige initiatieven. Je moet ze alleen even weten te vinden.

Meer voordelen

Het is niet alleen voor de voldoening en de wetenschap dat je een ander een plezier doet met jouw spullen. Je helpt het milieu en de maatschappij er ook mee. Ruilen of weggeven betekent dat een ander die spullen niet meer hoeft kopen. Dat kan leiden tot minder productie. En het brengt mensen in contact met elkaar. Mensen die elkaar willen helpen, niet om er zelf beter van te worden.
© 2013 - 2024 Ronaldh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dvd’s en cd’s ruilenDvd’s en cd’s ruilenEr bestaat een goedkope manier om originele films en muziek te ruilen. Behalve downloaden en het huren van dvd/cd bij vi…
Ruilhandel voorloper en alternatief voor papieren geldHoewel papieren geld steeds minder wordt gebruikt en veelal is verdrongen door pinnen of internetbankieren is met papier…
Geld verdienen met je huis opruimenDat het opruimen van je huis zorgt voor meer overzicht en daardoor voor minder stress is al langer bekend. Maar dat het…
Wereld zonder geldWereld zonder geldWe weten allemaal dat het slecht gaat met het financiële systeem. De crisissen volgen elkaar op in een rap tempo en alle…
Originele cadeaus van de SintOriginele cadeaus van de SintSinterklaas kan niet voor alle cadeaus zorgen, dus helpen we de oude man een handje. Alleen wordt het voor steeds meer m…
Ronaldh (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.