Wij zijn slimmer dan onze voorouders

Wij zijn slimmer dan onze voorouders IQ is IQ zou je zeggen. Toch is dat niet helemaal waar. Iedere generatie is slimmer dan de voorgaande, al lijkt het erop dat in sommige westerse landen het hoogtepunt bereikt is. Het IQ wordt hierop bijgesteld. Wat is hiervan de reden en hoe zit dan nu in Nederland? Worden wij hier ook steeds slimmer? Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) volgen steeds meer Nederlandse jongeren een HBO- of WO-opleiding. Dit geeft al aan dat wij slimmer zijn (of in ieder geval hogere opleidingen volgen) dan ooit, maar er is meer.

Het bijstellen van de IQ

Het intelligentiequotiënt is een meting waarbij de gemiddelde intelligentie altijd gesteld wordt op 100. Iedere tien jaar stijgt in Nederland het intelligentiequotiënt met drie punten. Niemand merkt dit omdat het gemiddelde altijd wordt bijgesteld naar 100. In de Westerse wereld lijken we dus slimmer te worden. Toch is dat niet overal zo. Ook in Engeland wordt het IQ gemeten en bijgesteld. Hier is het IQ drie punten gezakt in verhouding met tien jaar geleden. Het bijstellen van de gemiddelde IQ wordt het Flynn-effect genoemd, naar James Flynn, een psycholoog uit Nieuw-Zeeland die onderzoek heeft gedaan naar dit fenomeen.

De conclusie die hieruit getrokken wordt door wetenschappers is dat we evolutionair qua intelligentie op het hoogtepunt zitten. Onze hersenen zijn langzaam van generatie op generatie in massa toegenomen. Ze maken nu twee procent uit van onze totale lichaamsmassa. De hersenen gebruiken twintig procent van alle energie in ons lichaam. Dat is veel, heel veel en waarschijnlijk ook de reden dat onze hersenen niet meer kunnen groeien. Meer groei betekent nog meer energieverbruik. Wanneer we inderdaad de top hebben bereikt, is de vraag of Engeland de trend heeft gezet. Wordt de toekomstige generatie minder intelligent? In ieder geval lijkt het erop dat in Noorwegen ook de top is bereikt, ook daar ziet men geen groei meer.

Redenen dat wij slimmer worden

Betere voeding, betere levensomstandigheden en een betere gezondheid dragen zeker bij aan een hoger IQ. Ook zijn we intelligentie steeds belangrijker gaan vinden en daardoor worden kinderen geestelijk meer gestimuleerd en uitgedaagd dan dat dit vroeger gebeurde. Opvallend is ook dat enigst kinderen over het algemeen iets hoger scoren.

Steven Berlin Johnson heeft in 2005 een boek geschreven met de naam “Everything Bad Is Good for You”. Volgens dit boek zou onze hedendaagse cultuur verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van onze geest. Volgens hem hebben we onze hogere IQ te danken aan de computer en aan tv kijken. Door het kijken van tv worden we gedwongen op te letten, verbanden te leggen en theorieën bij te stellen en door het spelen van computerspelletjes leren we snel te schakelen en strategieën te bedenken. Ook beweerde hij dat het kijken naar soaps met ingewikkelde sociale verhoudingen, iemands emotionele intelligentie positief kan beïnvloeden.

Zijn ideeën worden onderstreept door het tijdschrift “Wired”. Dit tijdschrift gaat over technologie en de invloed hiervan op cultuur, economie en politiek.

Dit wil niet zeggen dat Steven Berlin Johnson en het tijdschrift Wired pleiten voor onbeperkt gamen en tv kijken. Eigenlijk willen ze met hun stelling alleen maar zeggen dat zowel tv als spelletjes evolueren en steeds complexer worden. Je moet al behoorlijk goed verbanden kunnen leggen en complex kunnen denken om de verschillende verhaallijnen te kunnen volgen. Ondanks deze nuancering van de stelling gaat Steven Berlin Johnson niet in op de negatieve gevolgen van tv kijken en spelletjes spelen, zoals onze alsmaar dikker wordende jeugd en toename van agressie.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slimmer op internet met web 3.0 en 4.0Slimmer op internet met web 3.0 en 4.0Web 3.0 is een geïntegreerde aanpak op internet waarbij de verschillende toepassingen beter samenwerken en op elkaar zij…
Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentSlimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentGezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoon…
Met een bril meer kans op een baanMet een bril meer kans op een baanUit een Brits onderzoek bleek dat mensen met een bril eerder een baan krijgen dan mensen zonder bril. Het dragen van een…
Hoe word ik slimmer?Hoe word ik slimmer?Tot je twintigste groeit je cortex, waardoor je cognitieve capaciteiten steeds sterker worden. Maar vanaf deze tijd neem…

Tips voor verlanglijstje: welke cadeaus moet je vragen?Tips voor verlanglijstje: welke cadeaus moet je vragen?Hoera: Je bent bijna jarig! Tijd voor feest, slingers, familie, ballonnen en taart. En cadeautjes. Of misschien komen Si…
Linkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handigLinkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handigLinkshandig zijn lijkt weinig voordeel te bieden omdat je behoort tot een minderheid waarmee in de maatschappij weinig r…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flynn-effect
  • http://www.stevenberlinjohnson.com/
  • http://www.faqt.nl/recent/slimmer-worden-we-niet-meer/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flynn-effect
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.