Wat heb je allemaal nodig voor een feest?

Wat heb je allemaal nodig voor een feest? Hoera, je gaat een feest geven! Misschien omdat je jarig bent, of net je diploma hebt gehaald. Je bent ingetrokken in een nieuwe woning, of jij en je partner hebben precies vijf jaar een relatie. Er is eigenlijk altijd wel een reden voor een feestje. Het organiseren en regelen vooraf wordt echter vaak gezien als een minder leuke opgave, want wat kwam er ook alweer allemaal bij kijken als je een party gaat geven? Je wilt immers wel dat jouw gasten niks tekort komen en met een goed gevoel weer naar huis toe gaan. Dit artikel is een stappenplan voor het organiseren van een feest, zodat ook jij met een gerust hart kan genieten!

Vooraf

Wat je allemaal nodig hebt, hangt van heel veel factoren af. Hieronder staan de belangrijkste:
  • Ter ere van welke gelegenheid is het feest?
  • Hoeveel mensen komen er?
  • Hoelang gaat het duren?
  • Hoeveel mag het kosten?

Ieder feest is anders, dus ga even bij jezelf na wat in jouw geval het antwoord is op deze vragen. Houd ze in je achterhoofd tijdens dit artikel, zodat jij jouw eigen interpretatie kan geven aan de genoemde tips. Op die manier kan iedereen voor elke gelegenheid een partyplan maken!

Feestonderdelen

Locatie

Een mooie locatie een van de grootste sfeermakers.
  • Voor een huwelijksfeest is het afhuren van een zaal of landgoed een prima optie.
  • Voor de meer gesloten en kleinere partijtjes is vaak de woonkamer al voldoende, en met zonnig weer de tuin erbij. Als het weer wisselvallig is of je wilt een ‘echt’ feestgevoel creëren, dan kun je een partytent inhuren.

Omgeving

Als je de locatie hebt, is het handig om de omliggende bewoners te informeren dat jij een feest gaat geven. Of dit nodig is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid geluid die er gemaakt zal worden. Hieronder staat een voorbeeldbriefje wat je kan invullen en bij de buren door de brievenbus kun doen.

Beste Buren,
Via deze brief willen wij u laten weten dat wij een feest geven op ......... vanaf ......... Wij vieren onze verjaardag in de achtertuin waar ook muziek zal worden gedraaid. Wij willen ons excuseren voor de eventuele overlast en zullen deze proberen tot een minimum te beperken. Vanaf .............. zullen wij de muziek zachter zetten. uiteraard bent U ook van harte welkom om een drankje mee te drinken met ons.
Voor vragen of overlast kunt U bellen naar:.................
Met vriendelijke groeten,


Uitnodigen

Bij verjaardagen worden vrienden en familie meestal opgebeld om ze persoonlijk uit te nodigen. Voor grotere feesten is het wel zo praktisch om een uitnodiging te versturen. Benoem hierin de datum, tijd, locatie en een eventuele cadeautip. Zet je telefoonnummer erbij en vraag of mensen even willen laten weten of ze aanwezig zullen zijn. Houd er bij ieder feest dat je geeft rekening mee dat er altijd mensen zullen zijn die zich niet afmelden en niet kunnen komen.

Decoratie

Dit onderdeel is op zich niet noodzakelijk, maar maakt het geheel wel feestelijker.
  • Je kunt denken aan bijvoorbeeld ballonnen en vlaggetjes, maar ook voldoende stoelen horen bij de decoratie. Kaarsjes of een vuurkorf zijn ideaal voor in de avond. Met sta tafels creëer je een echte feeststemming, en ze nodigen ook uit om gasten die elkaar nog niet kennen eens een praatje te laten maken.
  • Als je een themafeest geeft, laat je de decoratie daarbij passen. Veel roze bij een ‘sweet sixteen’en een pop bij een 50 jarige Abraham of Sarah. Je kunt ook thema’s hebben als Seventies, Hawaii of je kiest een kleur die centraal staat. Laat je fantasie hierin de vrije loop en vermeld het thema op de uitnodiging.

Eten en drinken

Van al dat feesten krijg je natuurlijk honger en dorst. Toch is het niet leuk om je hele verjaardag in de keuken te moeten staan terwijl de gasten buiten zitten.
  • Als je een groot feest geeft, is het inhuren van een catering daarvoor de oplossing. Jij geeft aan hen door wat je wilt serveren en zij doen de rest.
  • Bij verjaardagen voor kleinere groepen is koffie met een stuk gebak de meest voorkomende variant. Als het maar makkelijk is. Zeker voor de verjaardagen aan huis is het een idee om hapjes vooraf te bereiden en zolang gewoon in de koelkast te bewaren.
  • Vaak komt men rond het middaguur en afhankelijk van wat jij wil kan er ‘s avonds meegegeten worden. Pasta’s, soepen en pizza’s zijn hiervoor ideaal. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal kleine hapjes te serveren, of kaas en ander beleg met stokbrood en crackers op tafel te zetten. Of ga barbecueën!
  • Er zit meestal wel een moeilijke eter tussen, of vegetariërs en mensen met een dieet. Op deze manier kan iedereen zelf kiezen. Ga kinderen geen vreemde, exotische gerechten voorschotelen, maar houd het simpel met frietjes, pannenkoeken of zelf te vullen taco’s.
  • Om bergen met afwas te voorkomen is het aanschaffen van plastic borden en bestek de uitkomst. Als je met minder dan tien mensen bent, is gourmetten een optie.
  • De soort drank hangt natuurlijk van je gasten af, maar haal voor de zekerheid een beetje van alles wat. Als mensen ’s avonds nog naar huis moeten rijden, zullen zij geen alcohol drinken. Haal wat sapjes en frisdrank in huis voor de kinderen, de niet-alcohol drinkers of voor in de mixdrankjes.
De gouden regel bij eten en drinken is dat je altijd net iets meer haalt dan dat je denk nodig te hebben. Wat overblijft kan bewaard worden voor morgen bij de lunch, en wees eerlijk: je wilt toch ook niet dat jouw gasten naar huis moeten omdat ze honger beginnen te krijgen? Als je wel besluit om iets met eten te doen, zou het jammer zijn als iedereen al thuis gegeten heeft. Vergeet dus niet op de uitnodiging te zetten of mensen mee kunnen eten of niet!

Muziek

Goede muziek brengt sfeer in de tent. Voor grotere partijen kun je een bandje of DJ inhuren. Maak daarmee duidelijk afspraken over welke muziek wel en niet gedraaid mag worden.
  • Als je het moet doet met de cd-speler in de woonkamer, zorg dan dat je wat verzamel-cd’s in huis hebt. Met extra boxen verspreid het geluid zich beter.
  • Zet geen radio aan, want voor je het weet zit iedereen alleen maar daar naar te luisteren.
  • Let er ook op dat de muziek niet te hard staat: men moet elkaar nog kunnen verstaan.

Foto’s

Om ervoor te zorgen dat je ook achteraf nog van je party kan genieten, is het leuk om foto’s te maken. Vraag een vriend of vriendin om tussendoor wat foto’s te schieten, of huur een professionele fotograaf in.
  • Filmen is ook een optie.

En de aller belangrijkste tips: probeer zelf van jouw feest te genieten! Natuurlijk wil je een goede gastheer- of vrouw zijn, maar ga tussendoor ook rustig zitten om te genieten van het bezoek. En begin pas met opruimen als iedereen weg is!
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eindexamenfeest – Feest om te vieren dat je geslaagd bentVoor veel scholieren in het voortgezet onderwijs is het CE (Centraal Examen) een afsluiting van een periode van hard stu…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Het organiseren van een kinderfeestHet organiseren van een kinderfeestBijna iedere oudere kent het probleem wel. Uw kind is jarig en u mag een verjaardagsfeestje organiseren. Veel ouders wet…
Besparen: Zelf cadeautjes makenBesparen: Zelf cadeautjes makenHet hele jaar door is er van alles te vieren. Verjaardag, geboorte, huwelijk , kinderfeest, er is altijd wat! Om nu niet…

Tips voor leuke verjaardagscadeautjesTips voor leuke verjaardagscadeautjesEen verjaardag, altijd leuk. Taart, bezoek, vlaggetjes, ballonnen, herinneringen, familie en muziek. Kortom: feest! En d…
Plakband, een werelduitvinding!Plakband, een werelduitvinding!Ons leven wordt door allerlei werelduitvindingen een stuk eenvoudiger en aangenamer gemaakt. Om een voorbeeldje te geven…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.