Zo leer je assertief te zijn!

Zo leer je assertief te zijn! Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Assertief zijn zit niet zozeer in ieders karakter of persoonlijkheid maar is een communicatieve vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Heb het besef dat ook jij meetelt in de samenleving en jouw werkzaamheden ook belangrijk zijn.

Assertief of niet?

  • Houd je meer rekening met anderen dan met jezelf?
  • Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen?
  • Vind je het moeilijk om voor je mening uit te komen?
  • Denk je vaak achteraf: “ik had…..moeten zeggen”?

Als je deze vragen met “ja” hebt beantwoord, wordt het tijd dat je voor jezelf opkomt. Maar hoe doe je dat? Je moet hiervoor allereerst veel geduld hebben, assertief zijn leer je niet in één dag. Je moet leren “nee” te zeggen, grenzen te trekken, kritiek kunnen hanteren (zowel kritiek uitdelen als het accepteren) en leren om voor jezelf op te komen en je mening te geven

Opkomen voor jezelf

Assertiviteit heeft vooral betrekking op je uitstraling, houding, mimiek en op de toon waarmee je de dingen zegt.
Ten onrechte wordt assertiviteit verward met egoïsme en agressie, terwijl deze aspecten juist geen rekening houden met een ander, bij assertiviteit doe je dit wel en ga je juist prettiger met mensen om. Assertieve mensen zijn oprecht en duidelijk en je hoeft niet te raden wat er bedoelt wordt. Op deze manier creëer je dus respect voor je medemens.
Sub-assertieve mensen zijn bang om niet aardig gevonden te worden of zijn bang voor een boze reactie. Hieraan ligt ten grondslag dat sub-assertieve mensen vrij onzeker zijn en bij kritiek voelen ze zich meteen aangevallen en zien ze dus hun negatieve (zelf)beeld bevestigd.

Je houding en eerste indruk

Bij een eerste ontmoeting met iemand, kun je vaak al peilen of je te maken hebt met een assertief of sub-assertief persoon. Dit heeft veelal te maken met de houding van de persoon zowel in aanzien als in gedrag. Projecteer dit eens op jezelf: wat zou de eerste indruk zijn van de persoon die je ontmoet over jou? Beantwoordt dan de vraag waarom je denkt dat dat de eerste indruk zou zijn. Hierbij heb je al meteen een aantal punten die je of juist goed doet of juist niet. Bij een eerste ontmoeting kijk je de persoon aan wanneer je je voorstelt of deze zich aan jou voorstelt. Zeg duidelijk je naam en aarzel niet. Sta rechtop en geef een half-stevige handdruk. Alleen deze dingen kunnen de andere persoon al een assertieve indruk van je geven. Het laat zien dat je er mag zijn. Wist je dat een stevige handdruk overkomt als betrouwbaar en een slappe handdruk juist niet?

Duidelijk en trots zijn

Assertief gedrag is meer dan alleen “nee” zeggen. Het is opkomen voor jezelf en kunnen zeggen hoe je ergens over denkt. Belangrijk hierbij is niet alleen wat je zegt, maar ook de manier waarop je het zegt. Je lichaamstaal moet als het ware hetzelfde “zeggen” als de woorden die uit je mond komen. Probeer overtuigend over te komen en kijk je gesprekspersoon hierbij in de ogen. Blijf hierbij natuurlijk wel vriendelijk. Ben je onzeker en weet je niet helemaal wat je moet zeggen, probeer je dan van tevoren voor te bereiden in wat je precies duidelijk wilt maken.

Complimenten

Je mag jezelf ook af en toe best een schouderklopje gunnen: krijg je een compliment van iemand, accepteer deze dan en wuif het niet gelijk weg door zoiets te zeggen als “ach, ik doe gewoon mijn werk”. Daarnaast is het ook goed als je een ander een compliment geeft als je vindt dat ze iets goed/mooi hebben gedaan. Iemand anders een compliment geven laat niet alleen bij de ander een goede indruk achter maar geeft jezelf onbewust ook een boost in vertrouwen en aanzien. Probeer het eens!

Training

Assertief zijn moet je dus leren, probeer dit te oefenen met iemand die je kent en vertrouwd totdat je het een beetje onder de knie hebt, dan kun je het bij andere mensen ook proberen. Mocht het niet lukken om dit zelf te doen, denk er dan over om een assertiviteits-training te doen. Baat het niet, dan schaadt het ook niet! Bij zo'n training worden er vaak rollenspelen gedaan zodat je bepaalde situaties kunt oefenen.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handleiding Weerbaarheidstraining tegen verslavingHandleiding Weerbaarheidstraining tegen verslavingDit is een eenvoudig korte handleiding voor een eerste aanzet voor een weerbaarheidstraining. De training is gericht op…
Assertiviteit, introversie en verlegenheidAssertiviteit, introversie en verlegenheidAssertiviteit gaat over de omgang met andere mensen in sociale situaties. Assertief gedrag gaat over het durven en kunne…
Beginnen met het stellen van persoonlijke grenzenBeginnen met het stellen van persoonlijke grenzenWil je vriendelijk en assertief voor jezelf leren opkomen? Op welke manier maak je dan een begin met het vaststellen van…
Assertiviteit, communicatie zoals jij dat wilt!Assertiviteit, communicatie zoals jij dat wilt!Assertiviteit wordt te vaak gezien als agressiviteit of brutaliteit maar is geen van beide. Wanneer je assertief bent, k…

De rol van social mediaDe rol van social mediaDat de technologische ontwikkelingen ook consequenties heeft op andere gebieden is evident. Iedere vooruitgang gaat met…
Communiceren en goede communicatie zijn soms moeilijkCommuniceren en goede communicatie zijn soms moeilijkWe communiceren erg veel en vaak met elkaar en toch is er zoveel onbegrip. We zijn in het bezit van allerlei communicati…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.