Wat doen met klachten over spam per SMS

Wat doen met klachten over spam per SMS Het kan voorkomen dat je ongevraagde en/of ongewenste sms男es krijgt, zoals reclame of het verzoek om geld aan goede doelen te doneren. In veel gevallen is dit spam, en het naar particulieren versturen van spam is in Nederland verboden. Wat kun je hier zelf aan doen en waar en hoe kun je een klacht hierover indienen?

Wat is spam

Het versturen van spam aan particulieren is verboden, maar spam versturen aan bedrijven niet. Dus ten eerste kan het alleen verboden spam betreffen als je ook echt een particulier nummer hebt. Een mobiele telefoon van de zaak valt hier dus niet onder! Waaraan moeten de sms男es nog meer voldoen om ook als verboden spam betiteld te kunnen worden:
  • Je ontvangt ongevraagde sms男es. Wanneer je je zelf eens hebt aangemeld voor een bepaalde sms-dienst, dan impliceert dit dat de sms男es niet ongevraagd zijn. Wanneer je ze wel als ongewenst ervaart en er vanaf wilt komen, dan moet je het betreffende sms-abonnement stopzetten. Hierover kun je meer lezen in het artikel over stopzetten van sms-diensten.
  • De sms男es betreffen reclame of vragen om geld te doneren aan een goed doel.

Klachten indienen over spam per sms

Wanneer de sms男es voldoen aan de hiervoor genoemde voorwaarden, dan zijn het dus verboden spam sms男es en kun je met succes een klacht indienen. Je kunt je eventuele klachten over spam per sms op enkele manieren kenbaar maken.

Afzender van de spam

Je kunt je in eerste instantie wenden tot de afzender van de spam. Wie de afzender is kun je vinden op de website van smsgedragscode. Het betreffende bedrijf moet je klacht dan zelf afhandelen.

Provider

Ook kun je je klacht kenbaar maken bij je mobiele telefoon provider. Dit is met name aan te raden wanneer de afzender van de spam je klacht niet op tijd, en dat is uiterlijk na drie werkdagen, of niet naar tevredenheid afhandelt. Je provider kan dan in overleg treden met het bedrijf dat je de ongevraagde sms男es stuurt, om hun te bewegen alsnog de klacht naar behoren af te handelen. Ook staat voor de provider de weg open om met jouw klacht naar de Commissie Handhaving Sms Gedragscode te stappen. Je kunt je namelijk niet zelf tot deze commissie wenden, omdat deze commissie er is om geschillen tussen bedrijven die sms-diensten aanbieden en providers op te lossen. Je provider moet je klacht over het algemeen binnen vier weken afhandelen. Wanneer je provider je klacht niet naar tevredenheid afhandelt, dan kun je je zelf wenden tot de Geschillencommissie Telecommunicatie, die dan beslist wie er gelijk heeft, mits je provider lid is van de Geschillencommissie Telecommunicatie.

Spamklacht en OPTA

Je kunt je klacht indienen bij Spamklacht door deze op de website kenbaar te maken. Via deze website komt je klacht direct terecht bij de OPTA. Dit wil niet zeggen dat jouw individuele klacht direct wordt opgelost, maar wel dat de OPTA op basis van de bij hun binnenkomende klachten bedrijven die meermaals de fout ingaan, kan aanpakken en kan trakteren op een flinke boete vanwege het overtreden van de regels.

Klachten over sms en spam indienen bij ConsuWijzer

Ook kun je je klacht indienen bij ConsuWijzer, een organisatie die onafhankelijk werkt en opkomt voor de rechten van de consument. ConsuWijzer geeft advies over vele zaken, en ook over sms-diensten en hoe je hiermee om kunt gaan bij klachten. Wanneer je je klacht aan hen doorgeeft op de website van ConsuWijzer, dan kunnen zij ook klachten verzamelen en inventariseren en daar waar nodig in actie komen en/of zorgen dat er maatregelen worden genomen tegen sms-aanbieders die de regels overtreden. Dit kan betekenen dat een dergelijk bedrijf een boete krijgt opgelegd, maar ook dat het op de zwarte lijst komt, hetgeen met de aanscherping van de sms-regels vanaf maart 2010 echt gevolgen heeft.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten over spam via internetKlachten over spam via internetSpam betekent het versturen en ontvangen van ongevraagde berichten via media als telefoon en internet i.c. mail. Spamber…
Klachten over SMS-dienstenKlachten over SMS-dienstenVeel klachten over sms-diensten betreffen de kosten die hiermee gepaard gaan. Wanneer men zich bij een sms-abonnementsdi…
Spam in je mailbox: Zo kom je er vanaf!Spam is irritant. Er bestaat niemand, die zich niet stoort aan de dagelijkse hoeveelheid spam, die in je mailbox terecht…
Wanneer is iets spamWanneer is iets spamMet spam, ook wel junkmail genoemd, bedoelt men de massale verzending van elektronische post aan ontvangers die daar nie…

Voorkomen misleiding tijdens telefonische verkoopgesprekkenVoorkomen misleiding tijdens telefonische verkoopgesprekkenIedereen is er wel eens mee geconfronteerd, ongevraagde of ongewenste telefoongesprekken van telemarketeers die je iets…
Bel me niet met ongevraagde verkoopgesprekkenBel me niet met ongevraagde verkoopgesprekkenTelemarketing heeft natuurlijk een functie en het doel van dit artikel is niet om telemarketing als zodanig te verwerpen…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.