Vriendelijkheid: voor velen niet zo gewoon

Vriendelijkheid: mensen zijn niet aardig genoeg voor elkaar. Iemand zomaar een compliment geven, even helpen bij het oprapen van boodschappen of de deur openhouden, veel te weinig mensen doen het. Als iemand het wel doet, denken veel mensen dat er iets achter zit. Dat blijkt uit een onderzoek van SIRE die er direct ook een campagne op los heeft gelaten. Over vriendelijkheid en waarom mensen vaak niet zo vriendelijk doen.

Mensen willen graag dat anderen aardiger voor hen zijn en hen vaker helpen

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) vond uit dat bijna 80 procent van de mensen die meededen met het onderzoek blij zouden zijn met aardige mensen. Maar 17 procent van de ondervraagden hadden het niet zo op aardigheid, zij denken namelijk dat de zon voor niets opgaat en dat aardigheid altijd iets op moet leveren.

Grote steden: anonimiteit zorgt er voor dat mensen elkaar niet zomaar aanspreken of helpen

Mensen die in grote steden wonen, hebben het vooral niet zo op aardige mensen die hen zomaar helpen. Dit komt omdat het daar ook veel minder vaak voorkomt. In een grote stad worden aangesproken is bijna een unicum en geholpen worden is nog veel opzienbarender. Ook in kleinere steden wordt het overigens steeds minder gebruikelijk om elkaar aan te spreken.

Vriendelijkheid weer invoeren

Om er voor te zorgen dat mensen weer aardiger en behulpzamer voor elkaar zijn is een mediacampagne gestart door SIRE. Deze heet “Pas op, Aardig”. In de filmpjes is heel mooi verbeeld hoe aardige mensen de kous op de kop krijgen. Een man die een paar keer toetert omdat de vrouw voor hem een tas op haar auto heeft laten staan, kan rekenen op gillende banden omdat de vrouw als een gek wegrijdt als hij het haar wil zeggen. Een boer die een paar fietsende dames de weg wil wijzen, ziet slechts 2 vrouwen die er als een speer vandoor gaan, omdat ze het niet vertrouwen.

Pas op, Aardig; de campagne van SIRE

De beelden geven aan hoe raar mensen tegenwoordig op elkaar reageren, maar vooral om eens wat aardiger voor elkaar te zijn en niet te schrikken van vriendelijkheid. De campagne heeft verder radiospotjes en tips.

Niet weten hoe je met aardigheid om moet gaan

Uit het onderzoek van SIRE is gebleken dat 2 miljoen mensen niet zouden weten hoe ze met aardige medemensen om moeten gaan. De campagne wil aan het licht brengen dat er heel veel mensen rondlopen die helemaal niets terug willen voor een helpende hand of een mooi gebaar. Volgens sociaal psychologen is dat heel jammer, want iemand die op een dag een paar keer iets voor een ander kan betekenen wordt daar zelf ook gelukkiger van. Dit komt omdat het individualisme steeds groter is geworden en eigen doelen belangrijker zijn dan mensen.

Gezonde achterdocht bij vriendelijkheid

Natuurlijk is een portie gezonde achterdocht niet verkeerd. Want er worden nog steeds mensen opgelicht of hun portemonnee wordt gestolen terwijl een aardige vrouw aan de keukentafel zit. En er zijn nog steeds loverboys die meisjes eerst overladen met cadeaus, maar er vervolgens heel veel voor terugeisen. De signalen die mensen opvatten bij “gemaakte vriendelijkheid” niet negeren is het devies.

Wat vinden mensen het alleraardigst:

Uit onderzoek van SIRE is gebleken dat er een paar zaken zijn die mensen echt heel erg aardig vinden als het met ze gebeurt. Dit zijn:
  • Een compliment krijgen
  • Begroet worden
  • De deur openhouden voor de ander
  • Voorrang verlenen in het verkeer of iemand op het zebrapad
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn aardige mensen?Wat zijn aardige mensen?Aardige mensen, we kunnen allemaal wel een aantal aardige mensen uit onze omgeving benoemen, maar als we er een definiti…
Het aardigheidsyndroomAls je het vreselijk vind als iemand je niet leuk vindt, en er daarom altijd bent, voor iedereen klaar staat, met iedere…

Ieder kind een mobieltje?Ieder kind een mobieltje?Veel kinderen tussen de 8 en 12 jaar zullen zelf op de vraag of ze een mobieltje nodig hebben, bevestigend antwoorden. U…
Motiveren en demotiverenHet is belangrijk te weten hoe je iemand kunt motiveren vooral als het om een baan gaat waar veel contact met mensen is…
Bronnen en referenties
  • Website pas op Aardig
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.