Ballondebat, wat is dit?

Ballondebat, wat is dit? Een ballon debat wordt vaak uitgevoerd als groepsopdracht op school. Je moet een ballon debat voor een publiek uitvoeren. Er zijn twee rondes waarin je het publiek moet overtuigen om jou in de ballon te laten zitten. Bij dit spel gaat het er om dat je leert om duidelijk te praten en lichaamstaal te gebruiken.

Ballon debat, wat is dit?

Je zit ongeveer samen met 3 t/m 5 personen in een ballon. Het is de bedoeling om het publiek te overtuigen om jou in de ballon te laten zitten. Daarom krijgen alle ballonvaarders 2 keer 1-2 minuten om zijn/haar wordje te doen. Je moet jezelf presenteren als iemand anders, bijvoorbeeld een bekende Nederlander. Het is de bedoeling dat het overtuigend maar toch grappig is. Er zijn twee rondes. In ronde één is het de bedoeling dat je zegt waarom jij in de ballon moet blijven. In ronde twee is het de bedoeling dat je zegt waarom je mede ballonvaarders uit de ballon moeten. Tijdens de rondes mag er niet op elkaar gereageerd worden

Keuze van je persoon:

Het is de bedoeling dat je als iemand anders gaat spelen. Het is belangrijk dat je daarvoor een geschikt iemand kiest.
Zorg eerst dat je goed weet wat deze persoon doet, zodat je het maximale uit de persoon kan halen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een persoon?
  • Kies iemand die iets doet wat de wereld beter maakt. Het hoeft niet perse, maar het maakt het wel makkelijker.
  • Kies iemand die iedereen kent. Als mensen je niet kennen zullen ze niet snel op je stemmen.
  • Kies iemand waarover iets te vertellen is. Als je iemand kiest waarover niets te vertellen is maak je het jezelf erg moeilijk en ga je dingen verzinnen die niet interessant of leuk zijn.
  • Het is extra leuk als je iemand kiest die een bepaalde eigenschap heeft.
  • Als iemand een hoog stemmetje heeft kan jij ook zo gaan praten. Mensen vinden dit grappig en zullen je in de ballon willen houden. Je kunt je eventueel ook verkleden.

Ronde 1:

  • Hier vertel je wie je bent en wat je doet.
  • Vertel waarom jij de wereld beter maakt. Verzin originele redenen.
  • Sluit af met de zin ''Dus stem op mij want..''.

Nu mag het publiek gaat stemmen wie er uit de ballon moet

Ronde 2:

  • In deze ronde mag je reageren op het geen dat iemand anders een keer in het debat heeft gezegd.
  • Vertel waarom jij vind dat je mede ballon vaarders uit de ballon moeten.
  • Verzin leuke originele redenen, probeer niet te schelden of racistische/discriminerende opmerkingen te maken.

Tenslotte word er nu definitief door het publiek besloten wie er als enige in de ballon mag blijven.
Deze persoon is de winnaar.

Waar moet je op letten?

  • Praat hard zodat iedereen je goed kan verstaan. Als je zacht praat kom je niet overtuigend over.
  • Zorg dat je niet te snel gaat praten. Als je te snel praat kan niemand je goed verstaan en kom je gespannen over.

Ten tweede moet je 1 a 2 minuten vol praten dus gebruik deze tijd.
  • Let op je lichaamstaal. Als je bijvoorbeeld met je handen in je zak gaat staan kom je saai over voor het publiek

Als je je handen gebruikt om dingen aan te geven, komt het een stuk interessanter over bij het publiek.
  • Als je je verhaal dat je gaat vertellen helemaal uit je hoofd leert, ga je het lezen alsof je het opleest.

Probeer het natuurlijk te vertellen. Schrijf desnoods steekwoorden op een blaadje. Als je het nog niet helemaal snapt is dat niet erg, er zijn vele filmpjes op het internet waar er een ballondebat wordt gehouden.
© 2009 - 2024 Mitchellh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Debatteren Nederlands: debat onderwerpen en tipsHelp, je moet gaan debatteren! Op tv heb je het vast wel een gezien: politici en wetenschappers die met elkaar in discus…
mijn kijk opWaarom iedereen zou moeten leren debatterenBen jij zo iemand die altijd na afloop van een discussie weet wat je had willen zeggen? Wil jij ook vaker gelijk krijgen…
Sinterklaas surprises: Hilarische en leuke ideeënSinterklaas surprises: Hilarische en leuke ideeënHet is binnenkort 5 december. Sinterklaas staat weer bijna voor de deur, en dus de hoogste tijd om over een leuke surpri…
Knutselideeën - slingers makenKnutselideeën - slingers makenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…

Telefoon- en sms-terreurTelefoon- en sms-terreurHoe pak je ze aan, die vervelende telemarketeers die je rond etenstijd bellen? Er zijn verschillende manieren om van dit…
Heeft de stropdas nog toekomst in de herenmode ?Heeft de stropdas nog toekomst in de herenmode ?In 1998 deed Prins Claus zijn stropdas demonstratief af tijdens een lezing, en wierp hem nijdig voor de voeten van z’n v…
Mitchellh (2 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.