Zo vergeet je nooit meer de namen van bekenden en collega's

Zo vergeet je nooit meer de namen van bekenden en collega's Vervelend en gênant als de naam van een naderende bekende, collega, clubgenoot of buurman niet tijdig te binnen schiet, en je hem/haar met het gênante 'hé', 'goedemorgen' of 'hoi' moet begroeten. Wat nog pijnlijker is als die goeie kennis jouw naam wel paraat heeft. Is je geheugen eigenlijk nog wel in orde als je steeds roepnamen van goede kennissen, vrienden, collega's en buren vergeet of ze verwart. Wat kun je doen om voortaan niet meer af te gaan, omdat je niet verder komt dan een beschamend 'hallo'.

Hoe heet ze ook weer

Het niet meer snel namen van bekende personen uit het parate geheugen kunnen oproepen is een handicap dat vaker voorkomt naarmate je ouder wordt. Hoewel ook jongere mensen, regelmatig last van deze "kwaal" kunnen hebben. Daarbij lijkt het alsof het reproduceren van de voornamen nog lastiger is dan van de achternamen. Als je geluk hebt om met z'n tweeën naar een bijeenkomst, visite of receptie te gaan, kun je vooraf nog even samen de heikele punten doornemen, maar dikwijls moet het helemaal op eigen kracht.

Is er een middel tegen deze "kwaal"?

Wat kunnen we er aan doen om deze gênante "kwaal" de kop in te drukken of in ieder geval te verdoezelen. Daarbij moeten we allereerst onderscheid maken tussen:
  • Het niet snel paraat hebben van de betreffende naam tijdens een onverwachte ontmoeting.
  • Het niet kunnen reproduceren van de naam terwijl er nog geen sprake van een urgente situatie is.

Wat kunnen we er in het algemeen aan doen?

Urgent of nog niet urgent, het beste om namen beter in het geheugen te krijgen, en vlot te kunnen oproepen is om thuis lijsten van namen aan te leggen van bepaalde groepen, bijvoorbeeld:
  • Buren+ hun kinderen
  • Leden van de sportvereniging, handwerkclub, het zangkoor
  • Onderwijzers, leraren, instructeurs
  • Ziekenhuispersoneel, zoals verpleegkundigen, doktoren, secretaresses
  • Familie+ hun kinderen, vooral van al die jonge neven en nichten
  • Klanten, leveranciers, zakenrelaties
  • Collega’s (meestal is dat de telefoonlijst op je werk)

Je zult er versteld van staan hoe goed de namen van buren en buurtgenoten automatisch in je geheugen geprent worden, door ze simpelweg een keertje op te schrijven en daarna de lijst wellicht nog eens te raadplegen, of desnoods die lijst alleen maar actueel te houden.

Of je slaat ze op in je telefoon, zodat je stiekem kunt kijken als je iemand aan ziet komen.

Urgent: We zien in de verte de buurman aankomen

Het onmiddellijk paraat hebben van de naam tijdens een onverwachte ontmoeting. Als we het geluk hebben dat het inderdaad de buurman is, en we niet tijdig op z’n naam komen kunnen we nog wegkomen met: “goede avond buurman“. Maar daarmee los je het niet op als het je goede sportvriend is, die al een tijdje afwezig was vanwege een vervelende blessure. Of die collega van die andere afdeling die je onverhoeds in de wandelgangen tegenkomt. "Hé meid, meissie of hé jongen, kerel" kan soms nog net, maar is al verdacht. Ook hier kan je mobiele telefoon uitkomst bieden.

Ezelsbruggetje, geheugensteun, reminder

Als je bij bepaalde personen steeds opnieuw moeite hebt, kun je soms met ezelsbruggetjes werken:
  • Als je elke keer vergeet dat Piet z’n vrouw Tineke heet kun je met je zelf afspreken dat de laatste letter van PieT de eerste letter van Tineke is.
  • Als Jeroen z'n stropdas groen is, heb je ook een ezelsbruggetje.

En zo zijn er voor alle namen wel geheugensteunen te bedenken. En dat helpt echt!

Niet urgent: Als je met je vriendin naar een familiefeestje gaat

En je beiden toch maar niet op de naam van die neef en nicht kunt komen. Dus het niet kunnen reproduceren van de naam terwijl er nog geen sprake van een urgente situatie is. In dat geval kun je de besproken lijst in je smartphone raadplegen, maar je kunt ook een ouderwets namenboekje aanschaffen, dat je vooraf kunt doorbladeren. Zelfs al staat de betreffende naam er niet bij, helpt dat al om de naam in je geheugen op te roepen. Ook op internet kun je dergelijke overzichten van alle jongensnamen en meisjesnamen raadplegen.

Voorstellen aan elkaar

Vaak gaat het gelijk al mis als twee mensen zich aan elkaar voorstellen. Omdat we zo in beslag worden genomen door alle indrukken van zo’n eerste ontmoeting dat we amper de naam horen die genoemd wordt, laat staan dat we die naam in ons geheugen opslaan kunnen onthouden. Zorg daarom dat je gelijk hardop de naam herhaalt van mevrouw Jansen die zich zo-even aan je voorstelde, dus: “Mevrouw Jansen leuk u te ontmoeten, ik ben Henk van Namen”. Het komt trouwens ook leuk over bij de ander, als de naam gelijk wordt herhaald.

Als het een koppel betreft dat zich heeft voorgesteld, herhaal dan na enige tijd nog eens in gedachten de namen in combinatie met elkaar (Jaap+Gerda, Jaap+Gerda) dan blijft het ook beter hangen. Sowieso is de kracht van herhaling groot.

Tijdens recepties en andere officiële gelegenheden

Ontmoetingen waar veel bekenden van vroeger circuleren vormen een lastig probleem. Zie je in de verte iemand wiens naam je vergeten bent, zoek dan bijtijds een andere bekende op bij wie je navraag kunt doen. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je hem/haar die informatie vraagt want iedereen tobt uiteindelijk met het zelfde probleem.

Op weg naar een familiereünie of jubileumfeest

Neem op weg naar het feest alle namen van neven en nichten bijtijds uitvoerig door met je partner, als je in de auto of trein toch alle tijd hebt.

Lastig

Kom je een goede bekende buiten de normale omgeving tegen, dan is het vaak nog lastiger om op de naam van die kennis te komen. Soms herken je de persoon dan amper. Een collega van een andere afdeling die je toch al niet dagelijks ontmoet, zal je wellicht straal voorbij lopen in Zuid Frankrijk. Maar dan kan je altijd nog zeggen dat het door haar zonnebril kwam.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je geheugen verbeteren?Hoe kun je je geheugen verbeteren?Een beter geheugen, wie zou dat niet willen? Het scheelt je tijd, geld en een hoop energie. Je moet er geen wonderen van…
Geheugen: Namen en gezichten beter onthoudenGeheugen: Namen en gezichten beter onthoudenNamen en gezichten onthouden is voor veel mensen moeilijk. Wanneer we aan iemand voorgesteld worden, vergeten we zijn of…
Variaties op voornamenOnze namen bestaan al eeuwenlang uit een voornaam en een achternaam. Wat achternamen betreft komen er binnen het huidige…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…

Een creatief groepsproces: de aanpak van een probleemEen creatief groepsproces: de aanpak van een probleemJe restaurant heeft te duchten van rivaliteit, hoe kan het zich onderscheiden? Je fitnesscenter ziet klanten naar de con…
Wat maakt een goede journalist?We leven in een gemediatiseerde maatschappij. De minste gebeurtenis wordt vandaag de dag opgeblazen tot een wereldschokk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.