Non-verbale communicatie

Heb je je ooit al eens afgevraagd of je gesprekspartner echt geïnteresseerd is in datgene wat je aan het vertellen bent? Dit kan je afleiden uit zijn gebaren en zijn houding. Het heeft vooral te maken met de sociale intelligentie, hier heeft Daniel Goleman een boek over geschreven, zeker een aanrader!

Sociale intelligentie

Wat is sociale intelligentie?

Sociale intelligentie is de kunst de gevoelens van je gesprekspartner af te leiden, door zijn handelingen, gebaren en houding te analyseren. Sociale intelligentie kan worden opgedeeld in 2 categorieën, het sociaal bewustzijn en de sociale vaardigheid. Sociale vaardigheid is een gevolg van sociaal bewustzijn, het wilt dus eigenlijk zeggen dat je je eerst bewust moet zijn van de gevoelens die een andere persoon toont om via je sociale vaardigheid hierop te kunnen reageren.

Non-verbale communicatie

Positief

De positieve reacties zijn iets moeilijk te herkennen dan de negatieve reacties. Als je gesprekspartner geïnteresseerd is in wat je zegt of gewoon in jou zal hij geneigd zijn jouw handelingen en houding na te bootsen.

Nog andere voorbeelden van positieve reacties zijn:
  • Het oogcontact: als je gesprekspartner je in de ogen kijkt of in ieder geval naar jou kijkt.
  • Het knikken: een ander teken waaruit je kunt afleiden dat je gesprekspartner geïnteresseerd is dat hij zal knikken wanneer hij akkoord is met wat je zegt.

Negatief

Negatieve reacties zijn zeer makkelijk te ontdekken door de gebaren of de houding van een persoon. Vooral door de houding, iemand die zich slecht voelt zal de neiging hebben zich af te zonderen door bijvoorbeeld de armen te kruisen. Andere negatieve reacties:
  • Geen oogcontact: waar bij het positieve wel oogcontact is, wordt het bij het negatieve meestal vermeden, de persoon zal zijn ogen wegdraaien bijvoorbeeld en zo aantonen dat hij absoluut niet geïnteresseerd is.
  • De houding: als een persoon zijn armen kruist of veel afstand houdt wilt zeggen dat deze persoon een negatieve reactie vertoont, dat er iets is wat hem stoort dus eigenlijk.
  • De gebaren: iemand die met de handen achter het hoofd zit kan arrogantie uitstralen terwijl dit ook positief beschouwd kan worden omdat hij zich zo zelfzeker opstelt.

Besluit

Uit dit alles kunnen we besluiten dat sociale intelligentie zeer belangrijk is in het dagdagelijkse leven. Door te kunnen inschatten wat andere mensen voelen kan je inspelen op die gevoelens. Het is beter voor je relaties, dat dan weer een gevolg heeft op je gezondheid, een goede relatie bevordert je gezondheid, een slechte verslechtert ze. Kortom sociale intelligentie is een vaardigheid die zeer nuttig is. Voor meer informatie kunt eens het prachtige boek: "Sociale intelligentie" van Daniel Goleman lezen.
© 2009 - 2024 Nathaliedw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie is ingewikkeld en vooral non verbale communicatie. Non verbale communicatie via lichaamstaal is ook veel ou…
Lichaamstaal: non-verbale communicatieLichaamstaal: non-verbale communicatieZestig tot tachtig procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie. Lichaamstaal…
Beter communiceren door een actieve luisterhoudingBeter communiceren door een actieve luisterhoudingDoor een actieve luisterhouding aan te nemen laat je zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Actief luisteren doe je…
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…

De geheimen van lichaamstaal: je verraadt meer dan je denktDe geheimen van lichaamstaal: je verraadt meer dan je denktDe meesten onder ons menen wel eens dat ze hun gedachten en emoties goed kunnen verbergen. We denken dan dat we door kal…
Een goed conflictEen goed conflictEen goed conflict is iets anders dan een wilde schreeuwpartij. Als het onderwerp genoeg de moeite waard was om het ter s…
Nathaliedw (5 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.