Structuur aanbrengen in je presentatie

Om informatie over te brengen in je presentatie is structuur heel belangrijk. Structuur zorgt ervoor dat je de informatie zo aanlevert, dat het makkelijk te verhappen is voor je toehoorders. Makkelijk gezegd komt het erop neer dat je presentatie bestaat uit een inleiding, een aansluitend middenstuk en een passend slot. Maar als je een hoop informatie in je hoofd hebt, hoe breng je dat die structuur erin?

Informatie verzamelen

Als je je doelgroep hebt geanalyseerd, je doel hebt vastgesteld (zie het artikelEen presentatie voorbereiden) is het tijd om je presentatie gaat structureren. Dit begint met informatie verzamelen en ordenen. Als je een presentatie als (ervarings)deskundige geeft, zal veel informatie al in je hoofd zitten, zo niet dan zal je je informatie uit boeken, van het internet of van deskundigen moeten halen. Maar voordat je informatie uit je eigen hoofd of uit een boek haalt, moet je je realiseren dat dit op twee manier kan:
  • Top-down: Je gaat bedenken in welke deelonderwerpen je hoofdonderwerp wilt verdelen. Hierbij houd je natuurlijk rekening met de tijdsplanning. Pas als je deze deelonderwerpen hebt, ga je per deelonderwerp op zoek naar informatie.
  • Bottum-up: Je verzamelt eerst heel veel informatie om vervolgens in deze informatie deelonderwerpen te zoeken.

De inleiding

Je hebt je deelonderwerpen (deze komen terug in het middenstuk) en je hebt je informatie. Dan is het tijd voor de inleiding. In de inleiding komen een aantal vaste onderwerpen naar voren:
  • Inleiding over jezelf : Vertel wat over je jezelf en waarom jij deze presentatie geeft
  • Aanleiding van de presentatie met eventueel onderwerpkeuze
  • Doel van de presentatie
  • De tijdsplanning : Hoe lang zal de presentatie duren?
  • De inhoud van de presentatie : Welke deelonderwerpen komen er aan bod.
  • De vragenprocedure : Mag iedereen tussen door vragen stellen of alleen aan het eind?

Natuurlijk is het altijd leuk om te beginnen met een aandachtstrekker.

Het middenstuk

Het middenstuk bevat alle deelonderwerpen die je bedacht hebt. Let er hierbij op dat je het onderwerp eerst breed brengt en vervolgens in detail brengt. Zo is de informatie beter te begrijpen. Per deelonderwerp geef je weer een korte inleiding, een informatief gedeelte en een samenvatting. Vervolgens maak je een bruggetje naar het volgende deelonderwerp.

Het slot

Vaak wordt het slot van de presentatie afgeraffeld. Terwijl dit juist het gedeelte is, waarmee je de toehoorders kan helpen alle informatie goed op te nemen. In het slot wordt een samenvatting of een conclusie gegeven. Hierdoor benoem je dus de belangrijkste punten of de belangrijkste les uit de presentatie. Hierna sluit je de presentatie af en als natuurlijk geef je de toehoorders nog de gelegenheid om vragen te stellen. Tot slot bedank je het publiek en geef je ze eventueel nog de mogelijkheid om meer informatie te vergaren, door bijvoorbeeld brochures, visitekaartjes of internetsites.

Nog wat algemene tips

  • Houd rekening met het feit dat een volwassene zich ongeveer 20 minuten achtereen kan concentreren
  • Interactie met je toehoorders vergroten de concentratie en de informatie inname van de toehoorders
  • Vraag je bij de selectie van je informatie altijd af, of de informatie iets toevoegt aan je presentatie en of het het doel van je presentatie helpt nastreven
  • Maak je informatie zo visueel mogelijk, dit blijft beter hangen in het geheugen
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…

Hoe overwin je Spreekangst?Hoe overwin je Spreekangst?Presenteren is eng. Je staat voor een volle zaal en alle ogen zijn op jou gericht. Het zweet breekt je al los bij alleen…
Een presentatie voorbereidenEr zijn veel mensen die het benauwd krijgen als ze een presentatie moeten houden. Toch zijn er heel veel manieren om dez…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.