Sensitivity training voor zelfbewustzijn en groepsverband

Sensitivity training voor zelfbewustzijn en groepsverband Sommige bedrijven maken er dankbaar gebruik van: sensitivity training. Deze methode werd na de tweede wereldoorlog toegepast bij kleine groepen. De bedoeling is om op een leerzame (educatieve) manier de interactiviteit tussen personen te bekijken en te bespreken. Dit wordt gedaan middels diverse methoden zoals een rollenspel en het geve van feedback. Vaak wordt een groep van 8 tot 15 personen gedurende twee weken afgesloten van de buitenwereld, om onder begeleiding aan en met elkaar te werken. Sensitivity training moet niet verward worden met een ecountergroep, die gericht is op een therapeutisch doel.

Zelfconfrontatie

Sensitivity training is een manier om zowel de persoonlijkheidsgroei als ook de persoonlijkheidsontwikkeling te verbeteren. Dit wordt in groepsverband gedaan. Er zijn diverse uiteenlopende methoden om sensitivity training toe te passen. Het wordt vaak door bedrijven gehouden, om zo hun medewerkers tot een beter samenwerkingsverband te laten komen. Ook mensen die hun zelfkennis willen verbeteren en in een groep samen willen kunnen werken, maken er gebruik van.

Training group: T-group

De oorsprong van deze methode vind plaats kort na de tweede wereldoorlog. Het was en is nog steeds bedoeld voor mensen die geen psychische problemen hebben. Het valt dus niet onder gedragstherapie. In 1914 werd deze methode al voor het eerst beschreven. Het was Kurt Lewin die deze methode in 1940 verder uitwerkte. Net na de tweede wereldoorlog werd het bekend onder de naam T-group, oftewel training group. Tegenwoordig wordt het sensitiviteit training genoemd.

Wat is de bedoeling?

Het doel van deze training is om mensen te leren meer zelfinzicht en zelfkennis te krijgen. Ook wordt hun interactie met de groep behandeld. Bij interactie reageren twee of meer mensen op elkaar. Dit is vooral van belang bij bedrijven waarbij het personeel goed op elkaar in moet kunnen spelen. Het zijn dan ook juist de (vaak grote) bedrijven die dit soort trainingen voor hun personeel boeken.

De opzet is dan ook vooral educatief. Dit wil zeggen dat de deelnemers ervan leren en het in het dagelijkse leven kunnen toepassen. Voor werknemers geldt dat ze dit in de werksfeer toepassen. Het is niet de bedoeling dat dit therapeutisch werkt.

Selectie van deelnemers

De selectie van deelnemers is vrij streng. Niet iedereen kan er zomaar aan meedoen. Mensen met een psychische stoornis of aandoening worden uitgesloten van deelname. Daarnaast mogen alleen mensen meedoen die de psychische druk aankunnen. Deze kan tijdens een dergelijke training namelijk hoog oplopen.

Voor hoe lang?

De groep bestaat meestal uit 8 tot 15 personen. Deze zijn vooraf streng geselecteerd. De groep zal gedurende een bepaalde periode samenleven, waarbij ze worden afgezonderd van de buitenwereld. Er is dus geen contact met familie, vrienden of kennissen. Soms bestaat de groep uit mensen die elkaar al gedeeltelijk kennen (collega's), maar vaker bestaat de groep uit mensen die elkaar nog nooit eerder hebben gezien. De groep wordt vergezeld door een begeleider.

Bij voorkeur wordt een periode van twee weken aangehouden. In deze periode is er geen of zeer weinig contact met de buitenwereld. Hierdoor is de groep volledig op elkaar aangewezen en zal dan ook op elkaar in moeten spelen.

Wat wordt er gedaan?

Er wordt vaak gebruik gemaakt van rollenspellen. Hierbij wordt een situatie nagebootst en kan iedereen zich inleven in deze situatie. Vervolgens is het de bedoeling om zo natuur getrouw mogelijk te reageren. Belangrijk is daarbij het samenspel en de reactie op elkaar. Ook wordt er gebruik gemaakt van feedback, waarbij er gepraat wordt over het gedrag van de ander. Problemen worden besproken en er wordt gezocht naar een oplossing. Het is vooral de bedoeling om emoties te laten varen. Angst, woede, agressie, verdriet en blijdschap zijn emoties die vaak voortkomen uit situaties waarin men met anderen verkeerd. Deze emoties moeten getoond en besproken worden.

Mentale breakdown

Soms gebeurt het dat de psychische belasting te groot wordt. Het is dan niet vreemd dat er een mentale breakdown optreedt. Dit noemen we ook wel het breekpunt. De persoon kan het allemaal niet meer veerwerken en kan ook niet meer deelnemen aan het programma. Deze mentale breakdown kan enkele dagen tot weken duren. Om die reden is nog eens duidelijk waarom er vooraf streng geselecteerd moeten worden op de deelnemers.

Ecountergroep

Een ecountergroep lijkt sterk op sensitivity training, maar heeft in plaats van een educatief doel, juist een therapeutisch doel. Ook de groepssamenstelling is daardoor anders. De tijdsduur is bovendien veel korter: vaan maximaal een weekend. Verder wordt er wel gebruik gemaakt van bijna dezelfde methoden zoals rollenspellen. De bedoeling is dat de groep naar elkaar toe open wordt en direct kan reageren. Een ecountergoep is niet bedoeld voor werknemers om beter op elkaar in te kunnen spelen en is ook niet bedoeld om de interactie binnen een groep op een leerzame manier in kaart te brengen. Ook zal de begeleiding anders zijn: dit zal in veel gevallen een therapeut zijn of iemand die in de psychische gezondheidszorg werkzaam is.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sensitivity trainingSensitivity trainingEr hangt een waas van mysterie rond sensitivity training. Bedrijven boeken dergelijke trainingen voor hun kaderleden, ma…
Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Zo nu en dan een aspirientje innemen als je hoofdpijn hebt, zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen. Als je echter voo…
Quiz: spreekwoorden raden van foto'sQuiz: spreekwoorden raden van foto'sEen quiz waarin de deelnemers spreekwoorden moeten raden aan de hand van foto's. Voor kinderen, voor volwassenen, voor t…
De invloed van de Humanisten – Carl RogersEr kan veel geleerd worden door specifieke aandacht te besteden aan Rogers zijn advies over de relatie tussen therapeut…

Stemtaal als extra boodschap in de communicatieStemtaal als extra boodschap in de communicatieStemtaal is een moeilijk te verklaren begrip. Letterlijk betekent het de taal van de stem maar wat dient dan onder taal…
Gesproken en geschreven taalTaal is een middel om te communiceren dus om gedachten, gevoelens en bedoelingen over en weer kenbaar te maken. Meestal…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sensitivity_training
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.