Een succesvolle sollicitatiebrief schrijven

Een succesvolle sollicitatiebrief schrijven Op zoek naar een nieuwe baan? Hoe kun je dan een succesvolle sollicitatiebrief schrijven? Zorg dat je opvalt met een succesvolle sollicitatiebrief. Maak geen schrijffouten en schrijf altijd een positief opvallende sollicitatie brief. Maak gebruik van de AIDA methode. Deze techniek is bekend uit de reclame en marketingwereld. Dit geeft je een veel grotere kans op een leuke baan. Iedereen kan succesvol solliciteren leren. Met AIDA maak je vast een goede sollicitatiebrief met een goede opbouw en vergroot je je kans op succes. Ook online. Er zijn ook websites die een brief voor je schrijven tegen een kleine vergoeding.

Hoe ziet de succesvolle sollicitatiebrief eruit?


Solliciteren via het internet

Let bij een sollicitatie via internet erop of de sollicitatiebrief per mail mag worden gestuurd of dat het toch per post moet. Meestal is dat in de beschrijving van de vacature aangeven. En denk erom, ook per mail moet het een uitstekend ogende en succesvolle sollicitatiebrief zijn.

Een goede sollicitatie brief schrijven is vaak een succesvolle sollicitatiebrief

Wie een succesvolle sollicitatiebrief wil schrijven, moet allereerst ervoor zorgen dat hij goed op de hoogte is van het bedrijf en natuurlijk de functie, waarom het gaat. Bereid je dus goed voor. Stel jezelf vooraf een aantal vragen en als er een gat in je CV zit, bedenk dan een goed antwoord daarop. Goed voorbereiden doe je als volgt:
  • Zoek het bedrijf op internet op. Vaak achterhaal je zo waar de interesses van het bedrijf liggen en hoe je er dus kunt scoren. Het geeft je in ieder geval een goede eerste indruk. Bekijk de foto’s en eventuele links naar andere organisaties waar het bedrijf zaken mee doet.
  • Bel desnoods de contactpersoon voor wat meer informatie. Als je al aardig wat weet, kun je met het telefoontje, wanneer je de juiste vragen stelt, wederom een goede eerste indruk achterlaten.
  • Verdiep je in de functie. De vacature geeft vaak al veel informatie, maar als dat niet voldoende is, zoek dan wederom verder. Weet kortom wat de baan inhoudt.
  • Verdiep je in jezelf. Weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Waar ben uitgerekend jij goed in? Weet ook waarom jij de perfecte kandidaat voor de functie bent.

Wanneer een open sollicitatiebrief sturen?

Je schrijft een open sollicitatiebrief als je wel veel interesse in een bepaald bedrijf hebt, maar nog niet weet of er ook op jouw terrein een openstaande functie is. Een aantal tips bij een open sollicitatie zijn:
  • Weet hoe graag je bij het bedrijf wilt werken en in wat voor functies.
  • Laat in je brief altijd een goede indruk achter, zodat met jouw contact wordt opgenomen. Een bedrijf kan altijd goede mensen gebruiken. Misschien eerst in een andere functie dan je hoopte, maar daar kan later altijd verandering in komen.
  • Wees goed gemotiveerd.
  • Zorg ook hier dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf. Wat zijn de opleidingsmogelijkheden en wat voor mensen zoeken ze?
  • Maak een goede CV.

Wat is AIDA?

Steeds gaat het er om de juiste informatie te pakken te krijgen en een super goede indruk te naken. Veel gebruikt wordt de AIDA methode uit de marketingwereld. Kern van de AIDA methode is jezelf verkopen. Stimuleer de interesse van het bedrijf met voor het bedrijf unieke aanknopingspunten om beter te verkopen. Probeer bij het bedrijf de drang op te roepen om juist met jou kennis te maken. En dat doen we als volgt:

A= Aandacht trekken

Trek meteen in positieve zin met je brief de aandacht. Je moet met je brief meteen opvallen. Begin je brief op een originele manier. Gebruik daarvoor de kennis die je inmiddels over het bedrijf hebt. Stel je was zelf een recruiter, wanneer zou je dan vallen voor deze brief. Wat zou je binnenkomer zijn. Laat natuurlijk ook een verzorgde indruk achter: geen spellingfouten, een juist gebruik van alinea’s en zo verder. Wissel lange en korte zinnen af. Wees to the point.

I= Interesse wekken

Benoem nu je sterke punten en verkoop jezelf. Hiermee moet je jezelf duidelijk onderscheiden van andere kandidaten.

D= Desire opwekken

Wek het verlangen bij de recruiter op om je uit te nodigen. De recruiter moet het gevoel hebben een grote fout te maken, als hij je niet uitnodigt. Wakker dit verlangen aan door aan te geven waarom jij de juiste eigenschappen voor het bedrijf hebt.

A= Aanzetten tot actie

Zorg in de laatste zinnen van je brief ervoor dat de recruiter nu helemaal zeker is dat uitgerekend jij een juiste kandidaat bent. Bedenk een aantal pakkende laatste zinnen.

Wat is een goed Curriculum Vitae, CV?

Zorg voor een korte en overzichtelijke Curriculum Vitae, CV. Geen kletspraat, maar feitelijke punten. Vaak wordt eerst even naar het CV gekeken voordat de bijgaande brief wordt gelezen. Een CV bevat in ieder geval:
  • Je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer;
  • De afgemaakte en gevolgde studies;
  • Je werkervaring tot nu toe;
  • Je vaardigheden;
  • Je kwaliteiten.

Tips voor een goede sollicitatiebrief

Een succesvolle sollicitatiebrief kent een bepaalde opbouw. Denk aan een goed begin, middenstuk en een pakkend einde. Denk bijvoorbeeld aan de volgende stappen:
  1. Begin je sollicitatiebrief met de aanleiding van je sollicitatie. Dat is een advertentie of een open sollicitatie. Geef aan om welke advertentie het gaat of in het andere geval dat het een open sollicitatie is. Geef ook direct aan wat het doel van je sollicitatiebrief is en dat je graag op gesprek wilt komen.
  2. In het middenstuk van je brief ga je in op het profiel van de kandidaat en je eigen profiel en leg je uit wat je werkervaring is. Daaruit moet duidelijk worden dat je de geknipte figuur bent voor de functie. Motiveer dit.
  3. Sluit af met een pakkende slotzin die moet motiveren om je uit te nodigen.
  4. Omdat een sollicitatiebrief geen enkele fout mag bevatten, doe je er goed aan de spellingchecker er over heen te doen, de brief nog eens rustig te lezen en het ook aan een vriend, familie of kennis voor te leggen. Besef dat je alle vragen die je brief oproept moet kunnen beantwoorden. Wees dus creatief, maar overdrijf dus niet.

Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

Met een beetje geluk word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. Wees wederom goed voorbereid. Weet ook dat de eerste indruk vaak van doorslaggevend belang is. Niet alleen de eerste indruk van je brief, maar vooral ook van je eerste ontmoeting met de recruiter. Hierbij speelt de eerste indruk een grote rol, maar natuurlijk ook je antwoorden op de vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg dat je bent uitgerust en dan zal het zeker lukken. Veel succes met je sollicitatie.

Slot

Veel succes met je sollicitatie en je sollicitatiebrief. Gebruik bovenstaande tips en wees vooral gemotiveerd. Een gemotiveerde sollicitant heeft veel meer kans om te worden aangenomen. Veel succes hierbij.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een…
Sollicitatiebrief: de basisregelsEen sollicitatiebrief is een schriftelijke sollicitatie en is het eerste contact met een werkgever. Het doel van een sol…

De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…
Stage voor internationale betrekkingenStage voor internationale betrekkingenAls je internationale betrekkingen, politieke geschiedenis of politicologie studeert dan loont het vaak om al tijdens je…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.