De kracht van communiceren door de juiste lichaamstaal

De kracht van communiceren door de juiste lichaamstaal Mensen communiceren constant met elkaar. We maken hierbij gebruik van de telefoon, persoonlijke gesprekken of het internet en maken zo onze boodschappen aan elkaar duidelijk. Dit soort communicatie gaat via verbale communicatie, het praten, of via de geschreven taal. Maar veel vaker maken we gebruik van non-verbale communicatie, de lichaamstaal. Iedereen gebruikt lichaamstaal ook al zijn we ons er niet altijd van bewust. Er zijn zelfs opleidingen die mensen de macht van lichaamstaal leren. Maar let op in het buitenland is de lichaamstaal niet altijd dezelfde als in Nederland.

Non-verbale communicatie

Lichaamstaal valt uiteraard alleen op wanneer je elkaar ziet. Toch zijn we er al mee bezig zodra we uit ons bed stappen. Ongeveer 90% van onze communicatie bestaat uit non-verbale communicatie, lichaamstaal dus. Wanneer we ons haar kammen en ons zorgvuldig aankleden voor we de deur uitstappen, doen we dat met de bedoeling er goed uit te zien. Niet alleen voor onszelf maar ook zodat anderen ons als een verzorgd persoon zullen zien. Sommige mensen leren uit hoofde van hun beroep welke kleuren ze het beste kunnen dragen. Politici wordt verteld dat ze het beste een donkerblauw pak kunnen dragen. Donkerblauw wekt vertrouwen en dat is precies waar een politicus op uit is. Wanneer een persoon iets belangrijks gaat vertellen voor een groep, draagt hij vaak een rode stropdas. De rode stropdas werkt als een rode pijl die naar het gezicht van de spreker wijst. Dus hoe je je kleedt, wat je met je haar doet, welke kleuren je draagt heeft ook allemaal met non-verbale communicatie te maken.

Emoties

Bij emotie is de lichaamstaal vaak heel duidelijk te herkennen. Wanneer iemand boos is fronst hij zijn wenkbrauwen, slaat de armen over elkaar of zet ze in de zij en de lippen worden vaak smaller. Als iemand blij is, dan stralen de ogen, is de mond in een lach gekruld en is de houding open. Een verdrietig persoon is ook makkelijk te herkennen aan een droevige blik in de ogen en de vaak neerhangende schouders. Lichaamstaal is een belangrijke vorm van communicatie. Onderlinge relaties worden vastgesteld door middel van lichaamstaal. De eerste contacten tussen mensen worden meestal als eerste bepaald door lichaamstaal, later gaat de communicatie verder op een andere manier. Door goed naar een ander te kijken kun je erachter komen wat een ander ons nu echt wil vertellen, of hoe een ander zich nu werkelijk voelt. Er zijn verschillende signalen waar we naar kunnen kijken om lichaamstaal beter te kunnen begrijpen. Het uiterlijk, de houding, de bewegingen, de gezichtsuitdrukkingen en de intonatie van de stem.

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke lichaamstaal

Zoals met veel dingen is ook de lichaamstaal bij mannen en vrouwen anders. In het bijzijn van anderen nemen mannen meer ruimte in dan vrouwen. Mannen zitten meestal wijdbeens of met hun benen languit naar voren gestrekt. Vrouwen daarentegen zitten vaak met de benen naast of over elkaar, ongeacht of ze een rok of een broek aan hebben. Mannen zitten zelden met de handen op hun knieën maar wel met een enkel op de knie van het andere been. Vrouwen schudden hun hoofd regelmatig om het haar uit het gezicht te werpen, zelfs als ze kort haar hebben. Mannen zullen dit zelden doen, ook niet als ze lang haar hebben. Een vrouw zul je bijna nooit achterover zien zitten met de handen in de nek gevouwen en een man zal zijn voet niet snel achter zijn kuit kruisen. Je ziet een man nooit krulletjes draaien in zijn haar en je zult een vrouw niet vaak stevig over het hoofd zien krabben als ze na zit te denken. Het is niet zeker of deze verschillen in lichaamstaal speciale betekenissen hebben, maar het is wel zeer opvallend dat ze er zijn.

Cultuur en verschillen in lichaamstaal

Ook verschillende culturen hebben verschillende manieren van lichaamstaal. Zo zullen Italianen veel meer met hun handen communiceren dan Nederlanders. Ook hebben verschillende landen verschillende manieren van knikken en bewegingen met de mond om ja of nee uit te drukken of om afkeuring te laten merken. Het internationale gebaar voor betalen, het met de duim langs de vingers wrijven, is in Griekenland niet dezelfde. In Griekenland maken ze een schrijfbeweging om de rekening te vragen. Wees dus in het buitenland voorzichtig en neem niet zomaar aan dat bepaalde bewegingen dezelfde betekenis heeft als die je in Nederland gewend bent.

Tips om beter te communiceren met behulp van duidelijke lichaamstaal

Het is niet altijd even makkelijk om je een juiste houding te geven, vaak staan we wat met onze handen te friemelen of weten we niet waar we moeten kijken. We vragen ons af hoe we op de ander overkomen en kunnen ons daardoor niet concentreren op wat we willen zeggen. Hier volgen een paar tips om met je lichaamstaal zekerder over te komen en duidelijk te laten zien wat je wilt zeggen.

Rechtop

Houd je schouders naar achteren en je hoofd recht, sta rechtop. Hierdoor straal je niet alleen zelfvertrouwen uit, het geeft je ook een gevoel van kracht. Je ziet eruit alsof je alles onder controle hebt en als je steeds oogcontact houdt met je gesprekspartner kom je zelfverzekerd over.

Open houding

Wanneer we de armen over elkaar hebben tijdens een gesprek, maken we een defensieve indruk. Als we handgebaren maken en dan vooral open handgebaren, met de handpalmen open naar boven, dan komen we ontspannen over. Zelfs als we dat helemaal niet zijn, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.

Spiegelen

Als we iemand aardig vinden en we willen vrienden worden met die persoon dan doen we onbewust hun lichaamstaal na. Dit doen we, door een paar tellen nadat de ander zich heeft bewogen onze houding in overeenstemming te brengen. Wanneer we een moeilijk gesprek gaan voeren dan kan het handig zijn om heel subtiel de lichaamstaal van de persoon, waar je het gesprek mee moet gaan voeren, na te doen. Wees daar wel voorzichtig mee, want voor je het weet heb je het stempel ‘engerd’ op je naam staan.

De waarheid spreken

Uit onderzoek is gebleken dat als we aan het jokken zijn, onze voeten even loskomen van de grond na het praten. Ook gaan we vijf tot tien keer vaker met onze handen naar het gezicht. We raken onze ogen, oren of neus vaker aan of wrijven meerdere keren in onze hals of nek, dit kan er allemaal op wijzen dat er gelogen wordt.

Oogcontact

Als we ons in een ander willen inleven maken we vanzelf oogcontact. We kijken in een driehoek van iemands rechteroog naar het linker, daarna naar beneden naar de neus, mond of kin. Wanneer we willen dat iemand ons serieus neemt, maak dan het rondje af en eindig door recht tussen de wenkbrauwen te kijken.

Verontschuldigen

Wanneer we ons willen verontschuldigen tegenover iemand dan doen we dat het beste door op dat moment aan de linkerkant van een persoon te gaan staan. Als we in de linkerkant van iemands gezichtsveld staat doen we namelijk een beroep op zijn of haar emotionele kant.

Gebruik van stem en tempo

Doordat we in een rustig tempo spreken en verschillende toonhoogtes gebruiken komen we zekerder, intelligenter en interessanter over.

Tot slot

Het gebruik van non-verbale communicatie gaat vaak ongemerkt. Maar weinig mensen gaan zeer bewust om met hun lichaamstaal om andere mensen te beïnvloeden. De mensen die dat wel doen, doen dat vaak omdat ze dat nodig hebben vanwege hun beroep, denk hierbij aan politici en commercieel verkopers, zij maken daarbij gebruik van lijfstijlcoaches, stemcoaches, kledingadviseurs en andere adviseurs om hen daarin zo goed mogelijk advies te geven en te trainen. Bovenstaande tips zijn voldoende om ons in het dagelijkse leven op weg te helpen en ons wat zekerder te maken. Zodat we makkelijker kunnen solliciteren of nieuwe mensen kunnen leren kennen. Vergeet vooral niet dat we allemaal mooie mensen zijn en uniek in ons doen en laten. We willen zeker niet allemaal dezelfde dingen doen en zeggen. Het zijn daarom ook tips en is het zeker geen levenswijze.
© 2013 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie: Moeilijk?Communicatie: Moeilijk?De hele dag doen we niets anders dan communiceren. We praten, chatten, mailen, bellen, smsen, noem het maar op. En verge…
Non-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal is een manier van iets overbrengen waar we ons wellicht niet altijd bewust van zijn. Toch is het in de meest…
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Lichaamstaal: non-verbale communicatieLichaamstaal: non-verbale communicatieZestig tot tachtig procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie. Lichaamstaal…

NL Awards voor regionale omroepen van RPONL Awards voor regionale omroepen van RPORegionale omroepen kunnen meedingen naar de NL Award. De NL Award verkiezing wordt uitgeschreven door ROOS, Stichting Re…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • Healthy voor een gezonde balans
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.