Zo creëer je een passief inkomen

Zo creëer je een passief inkomen Om financiële onafhankelijkheid te verkrijgen is passief inkomen een belangrijk onderdeel. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij dit kunt bereiken.

Wat is passief inkomen

‘Passief inkomen is het verkrijgen van een inkomstenbron, die jij zo gegeneerd hebt dat het geld voor jou werk en waar dus niet (meer) voor hoeft worden gewerkt.’

Het is dus geen inkomen dat je verkrijgt door je uren in te ruilen voor geld. Dit wil dus zeggen, het werken voor een baas. Oftewel: een actief inkomen. Ook je eigen baas zijn heeft veelal niks te maken met passief inkomen, want ook wanneer je voor jezelf werkt is de kans aannemelijk dat je geld verdient door er services, diensten of allerlei andere producten voor terug te geven en dit blijft doen door jezelf er actief bij te betrekken. Passief inkomen kan ook een inkomstenbron zijn waarbij je iets teruggeeft aan de maatschappij, maar er zit een groot verschil tussen actief inkomen en passief inkomen.

Het verschil tussen actief inkomen en passief inkomen

Zoals al gezegd ben je met een actief inkomen dus actief bezig om dat geld binnen te halen. Je kunt er dus acht uur van je dag aan opofferen bij de baas of als zelfstandige baas alles zelf regelen. Het is dus zo dat je er continu mee bezig moet zijn, want als je dit niet doet, dan stopt je inkomstenbron. Bij passief inkomen gebeurt dit dus niet.

Het geval hier is dat je eenmalig iets opzet – zie hieronder voorbeelden voor een duidelijker beeld – en er dan niks meer aan hoeft te doen. Je zult een standaardbedrag hebben wat maandelijks (of vaker) binnenstroomt op je rekening. Dit wil niet zeggen dat het bedrag dat je verdient telkens hetzelfde is, want dat hangt van allerlei variabelen af.

Een aantal voorbeelden van passief inkomen

  • Royalty’s (auteursrechten): muziek, e-boeken, boeken, literatuur enz.
  • Gokautomaten
  • Als eigen baas mensen onder je hebben die het werk voor jou doen
  • Huur en pacht (van bijvoorbeeld een woning)
  • Etc.

Hoe creëer je passief inkomen

Er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen voordat je een succesvol passief inkomen kunt opzetten, want als het zo makkelijk was, had iedereen het wel gedaan… toch? Om te kunnen beginnen moet je beschikken over een creatieve geest, want iedereen kan wel een gokautomaat kopen, maar je moet natuurlijk ook weten wat de meest geschikte locatie is om er een maximaal bedrag uit te krijgen, wat de overeenkomst is met degene waar je de gokautomaat neer zet en meer. Hetzelfde geldt voor alle vormen van passief inkomen. Er zijn ontzettend veel varianten te verzinnen en de mogelijkheden zijn praktisch onbegrensd. Je moet alleen weten hoe je het gaat aanpakken.

‘Geld is niet per se nodig om geld te maken.’ Er zijn ook genoeg mogelijkheden waarbij je geen startkapitaal voor nodig hebt, maar wel (lees: in het begin) tijd en moeite in moet steken om een succesvol bolwerk op te bouwen. Mocht je wel geld in je bezit hebben, is het volgende criterium dat je niet bang moet zijn om het geld te durven investeren. Bijvoorbeeld in beleggingen. Je kunt op twee manier beleggen. Je belegt het zelf of je laat het door iemand anders beleggen. Beide aanpakken zijn mogelijkheden, maar bedenk wel dat wanneer je je geld door iemand anders laat beleggen, dit geen garantie is dat het geld zich terugbetaald. Het beste is dus dat je er zelf in verdiept en daar ook zelf mee aan de slag gaat. Zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een passief inkomen te generen, de vraag rest alleen nog: kun jij het aan?
© 2011 - 2024 Bunne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is passief inkomen?Wat is passief inkomen?Wat wordt verstaan onder een passief inkomen? En hoe verkrijg je een passief inkomen? Kun je rijk worden met een passief…
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…

Welk beroep heeft de meeste status? Onderzoek en cijfersWelk beroep heeft de meeste status? Onderzoek en cijfersWelk beroep heeft de meeste status? En welke beroep juist de minste? Intermediair vroeg het aan vierhonderd hoogopgeleid…
Wat verdient een financieel medewerker? Onderzoek en feitenWat verdient een financieel medewerker? Onderzoek en feitenWat verdient een financieel medewerker? En zit er een beetje perspectief in zo'n loopbaan? In tijden van een slechtere a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • http://www.tipsvoorvrijheid.nl/page8/files/geld.jpg
  • http://www.alatoerka.nl/wp-content/uploads/2010/04/rijk_arm.jpg
Bunne (5 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.