Meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Wanneer je op een vacature ingaat wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Niemand staat namelijk graag met z'n mond vol tanden oog in oog met die strenge directeur. Wanneer je tijdens je sollicitatiegesprek een ontspannen indruk wil maken zorg je er daarom best voor dat je voorbereiding optimaal is. Probeer daarbij vooral enkele vragen op voorhand te beantwoorden, zo kom je niet aarzelend over en maak je een betere indruk op je eventuele nieuwe baas.

1. Vertel eens wat over jezelf.

De vraag der vragen in een klassiek sollicitatiegesprek. Dé vraag om het gesprek te beginnen. Het lijkt een makkelijke vraag, maar probeer ze zomaar even te beantwoorden zonder voorbereiding. Denk bij het antwoorden vooral aan de sleutelmomenten in je leven en in je loopbaan. Vergeet ook zeker niet je talenten die je onderscheiden van de rest te vertellen. Bij onnodig opscheppen val je natuurlijk meteen door de mand.

2. Vertel eens wat over ons bedrijf.

Een vrij logische vraag is die waarin de interviewer je informeert naar je kennis over het bedrijf. Geen bedrijf verwelkomt graag sollicitanten die geblinddoekt op iedere open vacature ingaan. Probeer op het internet zoveel mogelijk op te zoeken omtrent de historiek en strategie van het bedrijf. Tracht echter ook hier niet over te komen als een encyclopedie, laat gewoon zien dat je het bedrijf kent, begrijpt en je bent interesseert erin.

3. Waarom solliciteer je voor deze job?

Met deze vraag tracht men te achterhalen of je wel het juiste beeld hebt over de functie waarvoor je solliciteert. Je kan dus best de vacature nog eens grondig bestuderen en het internet afschuimen naar meer informatie omtrent een job in deze trant. Leg ook uit welke van jouw kwaliteiten passen in deze functie en welke specifieke zaken je aantrokken erin.

4. Door wat voel je je aangetrokken tot deze job?

Deze vraag komt in principe op hetzelfde neer als de voorgaande, ze vraagt echter specifieker naar wat je aanstaat in de job en probeert niet te achterhalen of je de vacature begrijpt. Vertel de interviewer hoe goed jouw profiel past in de functie en hoezeer jouw kwaliteiten van pas kunnen komen bij het uitoefenen van de job. Probeer je ook niet steeds te focussen op de vacature, kijk ook eens verder in het bedrijf en geef jouw goede persoonlijkheid een plaats in het verhaal.

5. Wat spreekt je minder aan in de job?

Een erg gevaarlijke vraag, met deze vraag wil de rekruteerder er achter komen of je voorgaande antwoorden eerlijk waren. Probeer de job ook niet op te hemelen, er zijn wellicht altijd mindere kantjes aan een job zoals: de afstand, de werkuren, de grootte van het bedrijf, de bedrijfscultuur,... Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn zonder het bedrijf en de functie te hard af te breken.

6. Wat is het grootste succes of de grootste mislukking in je carrière?

Het bedrijf is dan wel op zoek naar goede werkkrachten, meestal zijn ze niet zozeer geïnteresseerd in je piekmomenten, maar wel in je dalmomenten. De rekruteerder wil met deze vraag erachter komen hoe je omgaat met problemen. Ben je eerder het rustige type dat eerst nadenkt en dan actie onderneemt? Of reageer je meteen met actie? Beide hebben voor- en nadelen.

7. Hoe ga je om met je baas?

Laat je je graag commanderen of heb je liever meer verantwoordelijkheid en beslis je liever zelf? Wees hier erg eerlijk in, wanneer jouw idealen niet overeenstemmen met de functie zal het toch geen juiste match zijn. Wees steeds positief over je voorgaande werkgevers, wanneer je immers kwaad over hen spreekt zegt dat meer over jou dan over hen.

8. Wat is je moeilijkste project tot nu toe?

In deze vraag kan je je sterke kanten nogmaals aan bod laten komen. Laat zien hoe je voorgaande successen verwezenlijkt hebt en hoe je eventuele obstakels overwonnen hebt. Niet zozeer de projecten zijn dus belangrijk, wel de manier waarop je ze overwonnen hebt. Dit hoeft niet een obstakel te zijn op werkgebied, in je jaren op de schoolbanken zullen er ook genoeg obstakels geweest zijn.

9. Wat zijn volgens jou de trends in de sector?

Vooral wanneer je solliciteert voor een technische- of een managersfunctie kan deze vraag aan bod komen. Op deze manier wil de rekruteerder een beeld krijgen van je visie op lange termijn en je kennis in de betreffende sector. Bereid je op deze vraag voor door het product of de diensten van het bedrijf te bestuderen.

10. Beschrijf jouw droomjob.

Het is niet nodig om de functieomschrijving van de vacature waarvoor je solliciteert te omschrijven. Probeer niet te specifiek te zijn omtrent deze functie, zeg vooral naar wat je opzoek bent en waarnaar je streeft. Haal ook bepaalde elementen aan waaraan je job zeker moet voldoen of die doorslaggevend kunnen zijn voor de uiteindelijke keuze.

11. Heb je al conflicten meegemaakt op je werk?

Net zoals al eerder aangehaald is het uit den boze om negatief te zijn over je vorige werkgever. Eerdere conflicten dienen niet nodig uitgebreid verteld te worden. Probeer aan te tonen dat je een eigen mening hebt maar ook respect hebt voor de mening van anderen.

12. Wat heb je geleerd uit je voorgaande jobs?

Bij deze vraag wil de rekruteerder vooral polsen naar je ervaring. Haal hier je technische vaardigheden aan maar ook je algemene sterke punten zijn hier op hun plaats. Antwoord niet dat je alles op school geleerd hebt en dat je vorige werkgever je niets of weinig bijgeleerd heeft, dat geeft een erg slechte indruk en komt onprofessioneel over.

13. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Op dit antwoord verwacht de interviewer een klaar en duidelijk antwoord. Zeggen dat je vooruit wil met je carrière zal niet volstaan. Probeer uit te leggen wat je miste in je voorgaande jobs en wat je verwacht te bereiken door zelf te veranderen.

14. Werden er reeds ideeën van jou uitgevoerd?

Bij deze vraag wil de rekruteerder vooral weten of je in staat bent zelf ideeën te verzinnen. Ze dienen niet uitgewerkt te zijn, echter iemand zonder ideeën zal ook weinig initiatief hebben en weinig realiseren.

15. Ben je reeds ontslagen geweest?

Nee antwoorden is natuurlijk de makkelijkste oplossing, wanneer je met 'ja' antwoordt hoeft dat niet noodzakelijk negatief te zijn. Zolang je aan de rekruteerder kan aantonen dat je iets geleerd hebt uit dat ontslag hoeft dit geen probleem e zijn. Wees ook hier niet negatief over je voorgaande werkgever.

16. Heb je ooit zelf al iemand moeten ontslaan?

Met deze vraag wil men je vermogen testen om je in iemands anders plaats te stellen. Wanneer je dit reeds hebt gedaan zeg je best dat het niet makkelijk was maar dat het nu eenmaal moest. Ga vooral niet in op je persoonlijke gevoelens.

17. Heb je ook elders gesolliciteerd?

Wees eerlijk wanneer men deze vraag stelt. Ook de rekruteerder heeft afspraken met verschillende sollicitanten, het is dus normaal dat ook jij bij verschillende bedrijven studeert.

18. Wat wil je verdienen?

Met deze vraag wil men nagaan of je verwachtingen realistisch zijn. Probeer in het interview zeker niet te onderhandelen over het loon. Probeer een gemiddelde te zoeken en toon aan dat je op de hoogte bent van je marktwaarde, probeer ook te staven waarom je zoveel zou willen verdienen door je kwaliteiten nogmaals aan te halen.

19. Waarom zouden we voor jou kiezen?

Dit is een vraag die vaak op het einde pas opduikt wanneer de interviewer reeds een duidelijk beeld heeft over jou. Hierin vat je jezelf nog even samen en benadruk je je vaardigheden nog eens extra.

20. Heb je zelf nog vragen?

Wanneer men deze vraag stelt, ga hier dan zeker op in. Iemand die geen vragen meer wil stellen komt ongeïnteresseerd over. Denk dus vooraf goed na over wat je nog wil weten over het bedrijf. Ook al weet je het al, sommige dingen zijn misschien niet aan bod gekomen in het interview, een vraag is een vraag.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen en tips over solliciteren voor een jobVragen en tips over solliciteren voor een jobWanneer je op een vacature wilt gaan solliciteren moet je perfect voorbereid zijn. Zo zal het de inleidende sollicitatie…
Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een sup…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren, het klinkt misschien heel eenvoudig maar in de praktijk worden we geconfronteerd met een totaal ander beel…

Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…
Je vaardigheden verbeterenIedereen heeft wel eens het gevoel dat het net niet was wat het had moeten zijn. Die speech was net niet scherp genoeg o…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 07-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.