Solliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening mee

Solliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening mee Je zit zonder werk of bent toe aan een nieuwe uitdaging. In dat geval ga je op zoek naar een leuke vacture om op te solliciteren. Het grootste deel van de mensen solliciteert tegenwoordig naar een baan via het internet. Iedereen kent wel diverse vacaturesites.Toch valt het aantal mensen dat een baan vindt via deze vacaturesites tegen. Om de kans op het vinden van een leuke baan zo groot mogelijk te maken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat zijn deze punten. Vinden van werk is helaas geen kwestie van het doorlezen van kranten of vacaturesites en een simpel briefje met CV sturen naar de aanbieder van de vacature. Er komt veel meer bij kijken. Hoe zoek je naar vacatures en hoe laat je een zo breed mogelijk publiek weten dat je op zoek bent. Hoe maak je een goede sollicitatiebrief en waar moet je CV aan voldoen. Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek. Dit zijn maar enkele van de vele dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk kan je niet alles tot in de puntjes voorbereiden en regelen maar je kan de kans op slagen wel zo groot mogelijk maken door goed op de hoogte te zijn van de gang van zaken bij het zoeken naar nieuw werk.

Zoeken naar vacatures

Zoeken naar vacatures is waar het allemaal mee begint. Ondanks het feit dat het aanbieden van vacatures en het solliciteren tegenwoordig voor een groot deel via internet gaat zijn er ook nog voldoende bedrijven die hun vacatures in de krant plaatsen. Het doorlezen van kranten is een goede eerste stap. Een voordeel van vacatures die in de krant staan is dat deze vacatures eigenlijk altijd van bedrijven zijn die in de directe omgeving gevestigd zijn. Het aantal vacatures is wel beperkt omdat lang niet alle bedrijven meer in de krant adverteren.

Naast de kranten is er een gestaag groeiend aantal vacaturesites. Deze vacaturesites werken in twee richtingen. Bedrijven kunnen hun openstaande vacatures hierop plaatsen zodat werkzoekenden erop kunnen solliciteren. Ook werkzoekenden kunnen hun gegevens invoeren zodat ze door een werkgever benaderd kunnen worden wanneer deze een functie vrij heeft die goed bij deze persoon past.
Een andere mogelijkheid is om een profiel aan te maken bij deze vacaturesites zodat passende vacatures automatisch via email worden toegestuurd. Aan de ene kant vergemakkelijkt dit het zoeken naar een leuke functie maar je wordt er ook door beperkt omdat alleen vacatures die passen in het zoekprofiel dat is aangemaakt worden doorgemaild. Handmatig zoeken in deze vacaturesites blijft dus ook belangrijk.

Netwerken

Hoewel er gigantische hoeveelheden vacatures op internet te vinden zijn is dit niet de beste manier om een nieuwe uitdaging te vinden. Uit de statistieken blijkt dat iets meer dan 70% van alle openstaande functies intern worden vervuld of door mensen die voorgedragen zijn voor deze vacature door bijvoorbeeld een kennis. Dat betekent dat minder dan 30% van alle vacatures die open staan via de krant of internet worden ingevuld. Het is dus goed om te gaan netwerken.

Netwerken betekent dat je op zoek naar een baan al je vrienden, familie en kennissen gaat vertellen dat je op zoek bent naar werk. Hierbij geef je niet alleen aan dat je op zoek bent, maar ook waar je naar op zoek bent. Als er binnen een bedrijf een vacature ontstaat zal de kennis van je die daar toevallig werkt niet snel aan je denken als je niet duidelijk hebt gemaakt dat je naar zo een functie op zoek bent. Zorg dus dat je helder hebt naar wat voor soort baan en/of in welke branche je op zoek bent. heb je dit duidelijk gemaakt aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving is de kans groot dat ze je benaderen wanneer een passende functie vrij komt in hun omgeving. Met een beetje creatief denken kan je een flink netwerk opbouwen.

Wat ook een goede mogelijkheid is om werk te vinden is door op zoek te gaan naar bedrijven waarvan je het idee hebt dat daar functies zijn waar je eventueel voor in aanmerking zou kunnen komen. Kijk natuurlijk ook naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Heb je zo een bedrijf gevonden, schrijf dan voor jezelf wat vragen op en neem telefonisch contact met dit bedrijf op of loop er gewoon eens binnen. Zorg hierbij dat je je van tevoren verdiept in deze bedrijven en dat je gerichte vragen kan stellen. Het heeft geen zin om direct met de deur in huis te vallen en te vragen naar een mogelijkheid om bij dat bedrijf te komen werken. Toon eerst interesse en geef aan dat het bedrijf je aanspreekt en waarom het je aanspreekt. Stel vragen waardoor je meer informatie krijgt over dit bedrijf. Op een gegeven moment krijg je dan vanzelf een moment waarop je kan aangeven dat je werk zoekt dat helemaal past bij dat bedrijf. Ook al is er op dat moment geen vacature beschikbaar bij dat bedrijf, je laat wel een indruk achter en je naam is bekend. Wanneer je daarna ook nog een open sollicitatie stuurt is de kans zeker aanwezig dat je benaderd wordt wanneer er een opening komt.

De sollicitatiebrief

Geen enkele sollicitatiebrief is perfect. Iedereen heeft een eigen kijk op de wijze waarop een sollicitatiebrief geschreven moet worden dus wat voor de ene persoon perfect is hoeft dat voor een ander niet te zijn. Toch zijn er wel enkele tips om een sollicitatiebrief te schrijven met een zo groot mogelijke kans op goed resultaat. De indeling zoals hieronder beschreven kan dus enigszins verschillen.

Een goede leidraad voor het maken van een sollicitatiebrief:
Woonplaats en datum
Begin altijd bovenaan met de woonplaats en de datum waarop de sollicitatiebrief verstuurd wordt.

Adresgegevens en contactpersoon

Hierna volgen de adresgegevens van het bedrijf waar je solliciteert. Probeer ook altijd een contactpersoon erbij te vermelden. Staat deze niet bij de vacature vermeld, neem dan telefonisch contact op met het bedrijf. Tijdens dit gesprek kan je de naam van de persoon achterhalen die je sollicitatiebrief gaat lezen maar je kan ook meteen een eerste indruk achterlaten waardoor de kans bestaat om eerder uit de stapel gehaald te worden.

Vacature

Na de adresgegevens vermeld je de vacature waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld; Betreft: Sollicitatie naar de functie van....

Aanhef

Ervan uitgaand dat je de naam van de contactpersoon hebt of hebt kunnen achterhalen volgt de aanhef van de brief. Dit zal starten met Geachte heer ... of Geachte mevrouw ..... Let hierbij goed op het gebruik van de hoofd- en kleine letters. Weet je naast de achternaam ook de voorletter zou de aanhef eruit kunnen zien als ' Geachte heer A van der Zwan' . Is er geen voorletter bekend dan wordt het ' Geachte heer Van der Zwan'.

Eerste alinea: inleiding

De eerste alinea van de brief is vrij kort. Hierin komt te staan dat je solliciteert naar de functie en waar je de vacature hebt gevonden. Ook komt hier in hooguit twee zo kort mogelijke regels te staan waarom je op deze vacature solliciteert. Dit kan simpel door te vermelden dat deze functie je erg aanspreekt. Dit laatste is in het begin lastig te verzinnen maar na een aantal brieven ontstaat er een standaard zin die in eigenlijk iedere brief hetzelfde is.

Tweede alinea: waarom solliciteer je

In de tweede alinea ga je er verder op in waarom je solliciteert op deze functie en wat je er zo enorm in aanspreekt. Een groot deel van deze alinea zal bestaan uit enkele werkzaamheden die uit de vacature haalt en motiveert waarom deze je zo erg aanspreken. Deze punten staan beschreven in de vacature bij de beschrijving van de functie en de eisen die gesteld worden aan de nieuwe medewerker. Zorg dat je weet welke van deze kenmerken de belangrijkste zijn en gebruik die.

Derde alinea: competenties

In de derde alinea kan je aangeven waarom jij de geschikte persoon bent voor deze functie. Dit doe je niet door letterlijk te vermelden dat jij de meest geschikte persoon bent maar door jezelf te vergelijken met de gevraagde competenties. De beste manier om dit te doen is door enkele punten van jezelf te beschrijven die in de vacature belangrijk zijn. Zo klinkt het alsof je jezelf beschrijft en dat jij op deze punten bent wat ze zoeken.

Persoonlijk gesprek

Onderaan de brief eindig je met een regel waarin je aangeeft dat je hoopt dat je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je motivatie verder toe te lichten.

Afsluiting

Hierna komt het standaard regeltje 'Met vriendelijke groet,' en daaronder je naam.

Persoonlijke gegevens

Als afsluiting komen hieronder nog je persoonlijke gegevens te staan, dus je naam, adres, telefoonnummer en email adres. Deze gegevens staan ook in je CV maar voor het geval je CV kwijt zou raken kan de werkgever je zo altijd nog benaderen.

Bijlagen

Als laatste komt helemaal onderaan de pagina te staan 'Bijlage: curriculum vitae'

Voor het schrijven van een sollicitatiebrief moet je de tijd nemen. Hoe beter je standaard brief is hoe sneller het gaat maar zeker de omschrijving waarom je solliciteert en waarom jij een goede kandidaat bent neemt de nodige tijd in beslag.

Probeer een sollicitatiebrief vrij kort te houden. Hierbij kan je proberen om alles op een A4'tje te krijgen. Op een A4 kan je over het algemeen voldoende informatie kwijt. Het noodzaakt je ook om onderwerpen te schrappen of in te korten. Dit kan absoluut geen kwaad. Je wilt degene die je sollicitatiebrief leest nieuwsgierig maken. Door teveel tekst te gebruiken geef je snel teveel van jezelf prijs. Past het echt niet op een pagina, dan kan er natuurlijk altijd een tweede pagina bij maar voorkom dat je deze ook vol schrijft.

Let ook goed op de indeling van de brief. Doe dit door het afdrukvoorbeeld te bekijken. Hier zie je of de indeling van je brief er netjes uitziet en lekker leest. Iemand die een rommelige brief voor zich krijgt met een hoop losse zinnen, 7 alinea's of juist een brief met een enorm lange alinea is snel geneigd om deze brief niet eens serieus te nemen en opzij te leggen zonder te lezen. Mocht een alinea toch te lang worden er door er stukken uit te schrappen nog te lang blijven, dan kan deze alinea in twee stukken geknipt worden waardoor het overzicht van de brief er mooi blijft uitzien en de lezer geïnteresseerd blijft.

Zo zijn er nog meer dingen te verzinnen om een goede sollicitatiebrief te maken. Experimenteer met je brieven en kijk welke brieven de beste reacties krijgen en waarom dat zo is. Desnoods bel je een werkgever op om te vragen waarom je bent afgewezen. Daar leer je veel van.

Het sollicitatiegesprek

Op het moment dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het zaak om je te gaan voorbereiden op dit gesprek. Er zijn enkele dingen waar je aan moet denken.

Kleding

Ga na wat voor bedrijf het is en wat de kleding is die er over het algemeen gedragen wordt. Kom je in je nette spijkerbroek binnen bij een bedrijf waar iedereen van de directeur tot ongeveer de schoonmaker met een stropdas om loopt, dan is je kans al verkeken. Maar andersom is dat ook zo. Wanneer je strak in pak binnen komt lopen bij een informeel bedrijf waar iedereen gewoon zijn spijkerbroek met een t-shirt draagt dan is dat ook niet echt positief. De kunst is om je kleding aan te passen aan de kleding die binnen dat bedrijf op de functie waar je op solliciteert gedragen wordt. Zorg wel dat je er erg netjes uitziet maar overdrijf het niet.

Duik in het bedrijf

Zorg dat je veel van het bedrijf weet voor je op sollicitatiegesprek komt. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en kan je je voorbereiden op het verhaal wat komen gaat. Kijk of er specifieke dingen zijn die voor de functie waarop je solliciteert van toepassing zijn en verdiep je hierin. Kortom, leer het bedrijf kennen voor je er binnen stapt.

De vragen

Verzin zelf vragen die aan je gesteld kunnen worden. Maak hiervan ook gebruik van mensen in je omgeving. Denk samen na en probeer zoveel mogelijk vragen op papier te krijgen. Sluit geen vragen uit want in ieder sollicitatiegesprek zitten vragen waar je eigenlijk niet op rekent.

Weet waarom je solliciteert

Een belangrijk punt. Weet waarom je solliciteert naar die ene functie bij juist dat bedrijf. De vraag waarom je solliciteert naar die functie komt in eigenlijk alle gevallen. Zorg dat dit antwoord goed in je hoofd zit zodat je dit er zonder twijfelen uit gooit. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de vraag waarom jij degene bent die ze moeten aannemen.
Het is aan te raden om direct na ieder sollicitatiegesprek alle vragen op te schrijven. Bijna meteen wanneer je de deur uitloopt zou je deze vragen op moeten schrijven. Zo vergeet je ze niet en kan je deze meenemen voor een eventueel volgend gesprek.

Mocht je na een gesprek een afwijzing krijgen, bel dan altijd de persoon op waar je mee hebt gesproken om uit te vinden waarom ze niet voor jou hebben gekozen. Hier leer je ook weer veel van. Soms kan je er niets aan doen omdat er gewoon een betere kandidaat was maar de kans dat je een andere reden hoort is ook aanwezig. Leer hier dus van.

Een heel belangrijk punt waar je in het hele sollicitatietraject op moet letten is dat je altijd jezelf blijft. Veel mensen hebben het direct al door wanneer je een toneelstukje opvoert. Daarnaast is het ook niet positief als je achteraf anders blijkt te zijn dan je je hebt voorgedaan tijdens je gesprek. Ook kan het ertoe resulteren dat jij toch niet echt op je plaats zit met je nieuwe collega's of dat je niet helemaal in het team past. Werkgevers hebben liever een medewerker waarvan ze weten wat ze eraan hebben dan iemand waar ze niet helemaal 100% van overtuigd zijn ook al klinkt het alsof deze beter is.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…

Vraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekVraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekEen functioneringsgesprek is vaak een spannende aangelegenheid, want heeft de leiding van de afdeling aanmerkingen op je…
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.