Informatie over het aanvragen van een uitkering na ontslag

Informatie over het aanvragen van een uitkering na ontslag Niemand zit er echt op te wachten maar toch kan het iedereen overkomen, je krijgt ontslag en bent vanaf dat moment werkloos. Op het moment dat je weet dat je werkloos gaat worden is het verstandig om direct contact met het UWV op te nemen in verband met het aanvragen van een WW uitkering. Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans dat de uitkering te laat wordt opgestart.
  • Het gaat niet goed met het bedrijf waar je werkt, je functie vervalt en je kan niet in een andere functie geplaatst worden.
  • Het gaat wel goed met het bedrijf maar je voldoet om wat voor reden dan ook niet meer volgens je leidinggevende.
  • De bedrijfscultuur verandert dusdanig dat je het absoluut niet meer naar je zin hebt waardoor je langzaam maar zeker minder goed presteert met alle gevolgen van dien.
  • Je bent een nummer in plaats van een volwassen persoon en als gevolg van de wijze waarop er met je omgegaan wordt raak je in een dip en krijg je uiteindelijk misschien zelfs een burn out.

Bovenstaande punten zijn maar voorbeelden van situaties die kunnen ontstaan in een werksituatie. Natuurlijk zijn er veel meer situaties te bedenken die voorkomen waardoor iemand op een gegeven moment zover in de problemen kan komen dat die persoon uiteindelijk ziek wordt of zijn werk kwijtraakt. Het is nooit leuk om werkloos te worden maar niemand is helemaal veilig voor dit probleem. Na het ontslag is de eerste prioriteit het veiligstellen van een inkomen, dus het aanvragen van een uitkering bij het UWV. Hoe gaat dit en waar moet je op letten.

Beëindigingscontract

Het zeker stellen van een uitkering bij werkloosheid is iets wat start terwijl u nog werkt. De inhoud van het beëindigingscontract is hierin van doorslaggevend belang. Het is dan ook erg belangrijk dat dit contract goed wordt gecontroleerd op inhoud. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie waarbij een werknemer niet meer te plaatsen is in een passende functie kan er een beëindigingscontract worden opgesteld met wederzijds goedvinden. Dit houdt in dat u en uw werkgever het er samen over eens zijn dat u niet meer plaatsbaar bent binnen het bedrijf. In dit contract moet onder andere de datum komen te staan per wanneer de werknemer werkloos wordt en of de werknemer recht heeft op een vergoeding.
Erg belangrijk is dat er in dit contract is opgenomen dat de werknemer zelf niet de reden is van het ontslag. Als het initiatief tot het beëindigen van de samenwerking bij de werkgever ligt dan maakt het voor het recht op een uitkering niet uit dat de werknemer daarmee akkoord gaat. Waar het om gaat is dat er duidelijk staat dat de werknemer niet verwijtbaar is voor het ontslag. Als dit niet in het contract staat is de kans dat het UWV beslist geen WW uitkering toe te kennen.

De eerste stappen

Op het moment dat werkloosheid dreigt is het belangrijk meteen contact op te nemen met het UWV WERKbedrijf. Hier kan de werknemer zich inschrijven. Dit kan vanaf vier maanden voor de vermoedelijke datum dat het contract met uw werkgever wordt ontbonden.
Een WW uitkering (werkeloosheidsuitkering) kan aangevraagd worden vanaf drie weken voor de vermoedelijke datum van werkloosheid.

Het is een vereiste bij het aanvragen van een uitkering om als eerste ingeschreven te staan als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf. Indien u hier nog niet bent ingeschreven als werkzoekende kan het aanvragen van een uitkering stroever verlopen. Alleen een volledige inschrijving als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf wordt geaccepteerd.

Inschrijven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf

Nogmaals, voor een uitkering aangevraagd kan worden moet u zich hebben ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf als werkzoekende. Dit kan via de website werk.nl, de website van het WERKbedrijf. Op deze website staat het formulier " Inschrijven werk ". Het invullen hiervan kost wat tijd. Na het invullen kan er een afspraak gemaakt worden met een zogenaamde werkcoach. Een werkcoach is eigenlijk niets anders dan uw persoonlijke contactpersoon bij het UWV WERKbedrijf. Deze coach zal gesprekken regelmatig gesprekken met u voeren, controleren of u aan de gestelde regels voldoet en mee helpen zoeken naar een geschikte baan. Voor het inschrijven bij het UWV WERKbedrijf als werkzoekende heeft u een DigiD nodig. Voor meer informatie over DigiD kunt u terecht op digid.nl.

Aanvragen van een WW uitkering

Bent u ingeschreven en heeft u alle papieren van uw werkgever in handen, dan kunt u beginnen met het aanvragen van een uitkering. Het aanvragen van een WW uitkering kan voor een groot deel digitaal gebeuren door het invullen van de nodige documenten op werk.nl. Het is zeker aan te raden om een afspraak te maken met het UWV WERKbedrijf om de uitkeringsaanvraag op kantoor met een medewerker in te vullen. U kunt dan meteen al uw vragen stellen en eventuele onduidelijkheden aankaarten, iets wat tijdens het invullen van een formulier op een website niet kan.
Heeft u de uitkering aangevraagd via werk.nl dan neemt een medewerker van het WERKbedrijf na gemiddeld een week contact met u op om de aanvraag met u door te nemen.

Wanneer het WERKbedrijf uw aanvraag heeft ontvangen wordt het in behandeling genomen. De voorlopige beslissing over uw aanvraag voor een uitkering ontvangt u maximaal vier weken na de eerste dag dat u werkloos bent geworden. Voorwaarde hierbij is dat de aanvraag voor een uitkering bij het UWV WERKbedrijf binnen is voor de eerste dag dat u werkloos bent geworden. Dient u de aanvraag later in kunt u rekenen op een periode van maximaal vier dagen na de dag dat de aanvraag voor een WW uitkering bij het WERKbedrijf is ontvangen.

Voorwaarden voor een WW uitkering

U heeft recht op een WW uitkering als aan een aantal criteria wordt voldaan.
  1. U moet verzekerd zijn tegen werkloosheid. Dit is eigenlijk altijd het geval als u in loondienst bent geweest. Dit vervalt wanneer u 65 jaar of ouder bent.
  2. U verliest 5 of meer arbeidsuren per week en u heeft geen recht meer op uitbetaling van deze uren. Dit houdt dus in dat u ook aanspraak kunt maken op een uitkering als u deels werkloos wordt.
  3. U bent direct beschikbaar voor betaald werk. Met andere woorden, er wordt van u verwacht dat u geen activiteiten doet, zoals bijvoorbeeld onbetaald werk, waardoor u niet direct aan de slag kunt in een betaalde functie.
  4. In de periode voor uw werkloosheid heeft u minimaal 26 van de 36 weken gewerkt.
  5. U bent niet door eigen schuld werkloos geworden. Dit punt is hierboven al ter sprake gekomen onder het punt beëindigingscontract.

Duur van de WW uitkering

Een WW uitkering loopt minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden. Het is afhankelijk van het aantal jaren dat u gewerkt heeft hoe lang u een uitkering krijgt.

Wekeneis (basisuitkering) : Heeft u voor u werkloos wordt minimaal 26 weken van de 36 weken gewerkt dan heeft u recht op de basisuitkering van 3 maanden.

Jareneis (verlengde uitkering) : Voldoet u aan de wekeneis en heeft u over de laatste 5 kalenderjaren minimaal 4 kalenderjaren gewerkt en in ieder van die vier kalenderjaren mininaal 52 dagen loon ontvangen dan komt u in aanmerking voor een verlengde uitkering.

Uw arbeidsverleden

Indien u aan de jareneis voldoet heeft u recht op een volledige uitkering. Dit houdt in dat u per gewerkt jaar 1 maand uitkering ontvangt. Dus heeft u 10 jaar gewerkt dan krijgt u 10 maanden uitkering. Dit dus met een maximum van 38 maanden.

Totale arbeidsverleden :
Uw uitkering wordt berekend naar aanleiding van uw totale arbeidsverleden. Het totale arbeidsverleden bestaat uit een optelsom van het feitelijk arbeidsverleden en het fictief arbeidsverleden.
Het feitelijke arbeidsverleden bestaat uit de jaren vanaf 1998 waarin u ten minste 52 dagen per jaar in loondienst bent geweest.
Het fictieve arbeidsverleden bestaat uit de jaren vanaf het jaar dat u 18 werd tot en met 1997. Voor de berekening van de ujitkering maakt het niet uit of u in die periode hebt gewerkt of niet.

Simpelweg kan gezegd worden dat wanneer u langere tijd gewerkt heeft dat er tegenover 1 jaar werken 1 maand uitkering staat.

Sollicitatieplicht

Tijdens het intakegesprek bij het UWV WERKbedrijf wordt met u afgesproken hoeveel sollicitaties u per maand verplicht bent te doen. Over het algemeen zal de werkcoach hierbij vrij hoog inzetten. Dit heeft tot gevolg dat de kans groot is dat werkzoekenden gaan solliciteren op alle mogelijke banen om de vereiste aantallen maar te halen. Dit is natuurlijk niet wenselijk en niet echt bevorderlijk voor de inzet van de werkzoekende. Over het algemeen is het een goede afspraak om per week minimaal 1 serieuze sollicitatie te doen. Het haalbare aantal is natuurlijk enigszins afhankelijk van de branche waarin u solliciteert. Hou deze gegevens goed bij en neem ze mee naar de gesprekken met uw coach bij het UWV.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…

De opleiding tot uitzendmedewerkerDe opleiding tot uitzendmedewerkerLees hier alles over de opleiding tot uitzendmedewerker die vanaf 1 januari 2010 verplicht wordt. Deze eis gaat in nadat…
Loondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachtenLoondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachtenHier kun je alles vinden over loondoorbetaling voor uitzendkrachten tijdens de feestdagen en tijdens een bedrijfssluitin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

Marij Henderickx, 30-12-2010
Ik zou graag weten, waar ik een uitkering kan ontvangen, ben door faillissement bedrijf waar ik werkte, werkeloos gewoorden, ik krijgen 9 maanden verbekingsvergoeding, dit moet de vakbond vorderen, kan 5 maanden of langer gaan duren, bij UVW in Nederland zeggen ze ik krijg pas na 9 maanden een uitkering. maw in Belgie krijg ik minimaal op zijn gunstiigste 5 maanden niets en nederland betaalt pas na 9 maanden. Waar kan ik in de periode na ontslag mijn voorschot of dergelijke ontvangen, men kan toch niiet verwachten dat we 9 maanden GEEN GELD ontvangen. Reactie infoteur, 26-07-2011
Het UWV is hier de enige instantie voor

Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.