Werken als vertaler

Werken als vertaler Er is een groeiende vraag naar vertalers. Het gaat dan om mensen die teksten van de ene taal in de andere taal kunnen vertalen. Er zijn veel vertaalbureaus, maar ook een groot aantal freelancers. Er is ook een heuse opleiding tot vertaler. Het beroep vertaler is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zich zo noemen. Het is echter wel belangrijk om een goede opleiding gevolgd te hebben. Het spreken van een andere taal betekent niet per se dat iemand een goede vertaler is. Als vertaler vertaal je geschreven tekst van de ene taal in de andere taal. De meeste vertalers vertalen de vreemde taal, de brontekst genoemd, naar hun eigen moedertaal. Op deze manier is de kans op fouten het kleinst, omdat je nog altijd geacht wordt je moedertaal beter te kennen dan een vreemde taal. De meeste vertalers hebben eigen specialisatie, zoals bijvoorbeeld het vertalen van literaire of juridische teksten. De meeste vertalers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer, maar er zijn ook steeds meer vertalers in dienst bij de overheid of in het bedrijfsleven. Dit komt omdat ook het bedrijfsleven steeds internationaler wordt. Een grote afnemer op het gebied van de overheid is de Europese Unie. Veel papierwerk moet in een andere taal worden omgezet. Ook bij de verschillende ministeries is altijd veel vraag naar vertalers. Dit komt mede door de Europese samenwerking.

Vertaalbureau

Ook zijn veel vertalers aangesloten bij een vertaalbureau. Bij de kleine vertaalbureaus kan dit betekenen dat je ook te maken krijgt met administratief werk, zoals het factureren, mailings opstellen en contacten onderhouden met de opdrachtgevers en de freelancers. Bij de grotere vertaalbureaus is dit werk meestal goed van elkaar gescheiden. Daar zul je de meeste tijd aan het daadwerkelijk vertalen van teksten kunnen besteden.

Freelance-vertalers

Als freelance-vertaler is het hard werken, maar staat wel tegenover dat – als je het goed doet – de verdienste een stuk hoger kunnen zijn dan wanneer je in dienst bent van een vertaalbureau. Maar het levert wel meer onzekerheid op en je moet bijvoorbeeld ook zorg dragen voor een eigen pensioenafdracht. Sommige freelance-vertalers werken bijna fulltime voor een en het zelfde vertaalbureau. Soms is dit voor vertaalbureaus aantrekkelijk omdat ze dan geen premies hoeve te betalen en ook geen kosten hebben wanneer het even wat minder gaat. Voor de freelancer is het voordeel hiervan dat hij of zij op een vaste basis opdrachten heeft en zelf nauwelijks hoeft te zoeken naar klanten.

Opleiding tot vertaler

Er zijn verschillende opleiding voor vertalers. De meest bekende opleiding tot vertaler is de Vertaal academie. Deze zit in Maastricht. Het is een voltijds-hbo-opleiding. De student leert daar twee vreemde talen op een hoog niveau spreken en krijgt daarnaast les in ondersteunende vakken, zoals de beheersing van vertaal-software en hoe je moet ondertitelen. Het beroep vertalen is – in tegenstelling tot het beroep – tolk een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich vertaler mag noemen en daarvoor betaald kan worden. Er is geen branche-vereniging exclusief voor vertalers.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als tolkWerken als tolkEr is de afgelopen jaren een steeds grotere vraag naar tolken. Dit komt omdat er steeds meer internationale instellingen…
De hbo-opleiding Vertalen Engels, ITV HogeschoolDe hbo-opleiding Vertalen Engels, ITV HogeschoolVertalen is een open beroep waar met de internationalisering van bedrijven tegenwoordig enorm veel vraag naar is. Toch i…
Hoe word je beëdigd vertaler?Hoe word je beëdigd vertaler?Het beroep vertalen wordt door veel mensen onderschat, maar toch is het een zeer belangrijk en onmisbaar beroep. Vertale…

Werktijdverkorting via het kopen van extra vrije dagenWerktijdverkorting via het kopen van extra vrije dagenAls werknemer kun je soms best wat extra vrije tijd gebruiken, ook al kost dat geld. Maar ook het bedrijf waar je werkt…
Dresscode en wat draag je echt niet naar je werk?Dresscode en wat draag je echt niet naar je werk?Wat je draagt naar je werk is afhankelijk van het soort werk wat je doet. Er kan sprake zijn van een geschreven of onges…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.