6 Manieren om Nee te zeggen

6 Manieren om Nee te zeggen "Zeg maar nee, dan krijg je er twee,”is een poos een slogan geweest in de reclame. En dat klinkt wel leuk "Nee" zeggen, maar hoe doe je dat nu precies? Het vervelende is namelijk, als je geen nee zegt, dan zit je gegarandeerd met een vervelende klus in je maag, met de kans dat er nog een 2e opdracht bij komt. En een derde opdracht. En voordat je het weet, kom je om in andermans werk, en heb je geen tijd en energie meer om je eigen werk naar behoren te doen. Heb jij ook moeite met "nee" zeggen?
Sta jij regelmatig te stotteren en te hakkelen om dan toch "ja" te zeggen?
Of zeg je domweg "ja" ?

Een manier om dat te veranderen

Een manier om dat te veranderen, is om één van de volgende zinnen domweg uit je hoofd te leren. En om hem vaak te oefenen. Doe dat als je in de auto zit, als je voor de spiegel staat, of als je de hond uitlaat. Net zolang totdat je hem kunt dromen, en de zin jou eigen is geworden. Mocht je dan nog eens gevraagd worden, dan heb je in ieder geval je woordje paraat.

6 Manieren om "nee" te zeggen

  1. "Nee, Ik kan dat nu niet voor je doen, maar op een ander tijdstip wel"
  2. "Nee, ik heb geen tijd en ruimte meer om je hiermee te helpen"
  3. "nee, ik kan je niet helpen, want ik heb er een hekel aan om mijn aandacht te verdelen tussen verschillende projecten.”
  4. "nee, ik neem op dit moment geen extra verantwoordelijkheden aan"
  5. "nee, hier voel ik me niet lekker bij."
  6. Nee, ik heb hier helemaal geen ervaring mee.

"Nee, Ik kan dat nu niet voor je doen, maar op een ander tijdstip wel"

Als je iemand echt wilt helpen, maar je hebt er nu geen tijd voor? Zeg dat dan, en bied aan om iemand op een later tijdstip te helpen. Als dat niet mogelijk is, en er is echt hulp nodig, dan vinden ze wel iemand anders.

"Nee, ik heb geen tijd en ruimte meer om je hiermee te helpen"

Geef aan dat je agenda vol is voor de aankomende periode Dat is niet erg. Dat laat mensen zien dat jij je afspraken serieus neemt. En hoe vol is vol? Je bent niet verplicht om je rooster te laten zien. Het is okay om bij je eigen prioriteiten te blijven.

"nee, ik kan je niet helpen, want ik heb er een hekel aan om mijn aandacht te verdelen tussen verschillende projecten.”

Dit laat mensen weten dat je goed werk wilt verrichten, en dat je minder effectief bent als je aandacht te verdeeld is. En ook zij willen graag dat als je werk voor hun gaat verrichten dat je optimaal presteert, dus waarom zouden ze dat een ander misgunnen?

"nee, ik neem op dit moment geen extra verantwoordelijkheden aan"

Je zegt niet dat je ze nooit zult helpen, je geeft aan dat je ze nu niet helpt. Daar zit verschil in. Je laat op deze manier ook zien dat je weet waar je grens ligt. Weten waar je grens ligt, is een waardevolle kwaliteit. Het maakt je betrouwbaar.

"nee, hier voel ik me niet lekker bij."

Dit geeft mensen aan dat je je niet prettig voelt met een aantal zaken. Dat kunnen de mensen zijn waarmee je werkt, het soort werk, of de manier waarop je het werk moet doen. Dit is een tactvolle manier om een lastige situatie te vermijden.

Nee, ik heb hier helemaal geen ervaring mee.

Vrijwillig iets doen, houdt niet in dat je moet bijscholen om de taak uit voeren. Ergens houdt het op. Stel voor dat ze iemand zoeken die daar wel ervaring mee heeft.

Nee, sorry. Ik moet me meer bezig houden met mijn persoonlijke leven.

Geneer je niet omdat je tijd door wilt brengen met je familie. Sterke familiebanden hebben is belangrijk, daar kun je op terug vallen. Wees bereid om je eigen behoeften voorop te zetten, en kom daar ook voor uit. Mensen zullen bewondering voor je hebben.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo leer je assertief te zijn!Zo leer je assertief te zijn!Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Assertief zijn zit…
Baasstress, te veel stress door je baas of leidinggevendeBaasstress, te veel stress door je baas of leidinggevendeHeb jij het gevoel dat je afhankelijk bent van de grillen van je baas, manager of leidinggevende? Neem jij teveel werk m…
Hoe kun je leren nee te zeggen?Hoe kun je leren nee te zeggen?Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen. Wanneer iemand iets van je vraagt doe je het, ook al heb je er eigenlijk geen zi…
Coaching, echt van deze tijdCoaching, echt van deze tijdSoms lijkt het alsof de ene helft van Nederland de andere helft aan het coachen is, zoveel verschillende coachen en vers…

Zonder werk, wat dan te doenZonder werk, wat dan te doenTegenwoordig mag je blij zijn als je een baan hebt, want je hoort niets anders dan dat het overal niet goed gaat. Omdat…
Hoe voorkom je de middagdip op het werkHoe voorkom je de middagdip op het werkZelfs al heb je je de hele ochtend fit en vol energie gevoeld, na de middagpauze slaat het toe: de middagdip. Je voelt j…
Bronnen en referenties
  • Met dank aan : http://www.OnlineOrganizing.com
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.