Werken als vuilnisman

Werken als vuilnisman Er zijn steeds minder vacatures beschikbaar voor vuilnismannen. Dat komt door de automatisering die veel gemeenten doorvoeren om kosten te besparen. Het beroep van vuilnisman heeft een slecht imago. Ook is het salaris niet hoog. De meeste vuilnismannen zijn in dienst van de gemeente. Zij vallen dus ook onder de cao van gemeenteambtenaren. Het is een fysiek zwaar beroep. Er is geen vooropleiding vereist. Er zijn in Nederland ongeveer 25.000 vuilnismannen werkzaam. Een groot deel van hen staat op de vuilniswagen. Zij rijden rond en halen vuilnis op. Een ander deel is werkzaam bij de vuilstort. De meeste gemeenten hebben een eigen gemeentewerf waar mensen hun grofvuil naar toe kunnen brengen. Soms mogen zij per inwoner jaarlijks een bepaalde hoeveelheid brengen. Daarboven betalen zij. De vuilnismannen bij de gemeentewerf zorgen ervoor dat het afval goed gescheiden wordt. De milieupolitie houdt toezicht op illegaal gestort afval. De veroorzakers daarvan kunnen een boete krijgen. Vuilnismannen staan meestal wel in nauw contact met de milieupolitie, omdat zij zien waar het vuil gestort is.

Eigenschappen

Als vuilnisman is het vooral belangrijk dat je fysiek sterk bent. Ook moet je accuraat zijn. Burgers zijn geneigd om snel een klacht in te dienen over viezigheid op straat. Het is dus belangrijk dat een vuilnisman alles overziet en bepaalde prullenbakken niet over het hoofd ziet.

Opleiding

Er is geen aparte opleiding tot vuilnisman. Het werk wordt vaak beoefend door mensen met een lage- of geen opleiding.
De meeste vuilnismannen zijn in dienst van de gemeente. Dat betekent dat de meeste van hen dus ook ambtenaar zijn en zij dus ook vallen onder de cao van het gemeentepersoneel. Er zijn ook vuilnismannen werkzaam in andere delen van de maatschappij, bijvoorbeeld binnen een groot bedrijf. Ook de NS heeft aparte mensen in dienst die prullenbakken legen in treinen en op stations. Vaak combineren zij dat met schoonmaakwerkzaamheden.

Salaris van de vuilnisman

Een vuilnisman verdient gemiddeld tussen de 2000 en 2300 euro. Er is de laatste jaren veel te doen geweest over dit salaris. Veel vuilnismannen vinden dit te laag. Het beroep van vuilnisman is fysiek zwaar en veel zijn niet in staat om het tot hun 67e uit te oefenen. De meeste vuilnismannen hebben geen opleiding genoten, dus dit betekent dat er geen goed alternatief is als zij vervroegd moeten stoppen met werken. In veel grote steden, waaronder Amsterdam en Utrecht, lag het vuil in de lente van 2010 metershoog op de straat. De meeste vuilnismannen staakten in de periode wekenlang voor een betere cao. Dit stond op gespannen voet met het streven van de overheid om vast te houden aan de nullijn voor ambtenaren. Als het salaris van vuilnismannen omhoog zou gaan moesten immers alle gemeenteambtenaren een salarisverhoging krijgen.

Automatisering

Het beroep van vuilnisman staat de afgelopen jaren wel onder druk. Naast de lage lonen komt dat omdat er steeds meer wordt geautomatiseerd. In plaats dat elke inwoner zijn eigen vuilnisbak heeft worden er bijvoorbeeld containers neergezet. Die worden vaak door honderden mensen tegelijkertijd gebruikt en het is veel effectiever om zo’n grote bak in een keer te legen dan honderden bakken langs te gaan met de vuilniswagen. Ook letten bedrijven er steeds beter om dat er minder afval overblijft bij verkochte producten. Dat doen zij om minder vervuiling te veroorzaken. Ook daardoor zijn er steeds minder vacatures beschikbaar.

Imago

Het beroep van vuilnisman heeft in Nederland een negatief imago. Veel mensen associëren het met viezigheid en rotzooi. Qua beroepen staat het onder aan de ladder.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Wat doet een bemiddelingsmedewerker?Wat doet een bemiddelingsmedewerker?Als bemiddelingsmedewerker koppel jij werkzoekende aan de geschikte werkgever. Jij helpt mensen aan een baan. In de welz…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…

Jezelf voorbereiden op het arbeidsvoorwaardengesprekJezelf voorbereiden op het arbeidsvoorwaardengesprekJe hebt naar een leuke functie gesolliciteerd en bent de sollicitatieronde doorgekomen. Nu volgt het arbeidsvoorwaardeng…
Werken als webredacteurEr wordt een zeer verschillende invulling gegeven aan het werk van webredacteur. In sommige gevallen betekent het dat ie…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.