Werken als dtp'er

Werken als dtp'er De arbeidsmarkt voor dtp'ers staat onder druk. Dat komt omdat er door de komst van het internet veel minder bladen en kranten worden uitgegeven, waardoor er ook minder grafische vormgevers nodig zijn. Veel dtp'ers werken intussen niet meer in loondienst, maar als zzp'er. De meeste dtp'ers hebben hun opleiding gevolgd aan een Grafisch Lyceum. Er is een groot verschil in salaris tussen de dtp'ers onderling. De afkorting dtp'er staat voor desktoppublisher. Als dtp'er houdt je je vooral bezig met het bewerken van documenten die uiteindelijk gepubliceerd worden. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan reclamedrukwerk, folders, posters en brochures. Ook kranten en uitgevers hebben vaak dtp'ers in dienst voor de opmaak van de pagina's. Verder ontwerpen dtp'ers bijvoorbeeld ook de logo's van bedrijven of verpakkingen. In mindere mate zijn ze betrokken bij het ontwerpen van websites. De meeste dtp'ers werken bij een uitgeverij, drukkerij of een reclame- of ontwerpbureau. Ook werkt een relatief hoog percentage dtp'ers voor zichzelf. Zij hebben vaak wel een of meerdere vaste opdrachtgevers.

Opleiding tot dtp'er

De meeste dtp'ers hebben hun opleiding aan het Grafisch Lyceum gevolgd. Het Grafisch Lyceum is onder andere te vinden in Zwolle, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Het is mogelijk om de opleiding op niveau 2 en op niveau 3 te volgen. Niveau 2 leidt op tot medewerker dtp, terwijl niveau 3 opleidt tot allround dtp'er. Op het Grafisch Lyceum leren de studenten onder andere omgaan met de meest gebruikte programma's in de sector, zoals Adobe's Photoshop, Illustrator en Indesign en/of QuarkXPress. Verder wordt er aandacht besteed aan het juiste gebruik van kleur en typografie en het drukklaar maken van bestanden. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld het bijhouden van een administratie en de werving van opdrachten. Dit komt omdat steeds meer dtp'ers uiteindelijk als zelfstandige komen te werken. Het is dan handig dat ze dan ook weten wat daar bij komt kijken.

Salaris van een dtp'er

Het salaris van een dtp'er loopt zeer uiteen. Het hangt van iemands niveau en ervaring en kan ongeveer variëren van 1400 euro tot 2700 euro per maand. Of een dtp'er recht heeft op een dertiende maand en vakantiegeld hangt voornamelijk af van het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Dtp'ers die als freelancer werken hebben het de laatste jaren moeilijk omdat de tarieven onder druk staan. Uitgevers proberen kosten te besparen over de hoofden van de dtp'er heen. Er is veel concurrentie, dus het is voor een dtp'er ook lastig om nee aan een opdrachtgever te verkopen. In dat geval kan een opdrachtgever makkelijk op zoek naar een andere dtp'er, want er zijn er genoeg die het net wel voor een lager tarief doen.

Arbeidsperspectief

Sinds een aantal jaren staat de markt voor ontwerpers zeer onder druk. Door de opkomst van het internet wordt er veel minder materiaal gepubliceerd. Verder is er sprake van een grote terugloop in het aantal tijdschriftentitels en zijn veel kranten opgeheven of opgegaan in andere titels. Daardoor waren er simpelweg minder dtp'ers nodig, terwijl er jaarlijks nog wel een grote hoeveelheid werd opgeleid. Bovendien wilden veel krantenredacties geld besparen en daarom kozen ze voor eens standaard-layout. Het voordeel daarvan is dat de krantenredacties voor het grootste deel zelf de opmaak kunnen verzorgen. Voor de kranten betekent dit dat ze kosten besparen en effectiever kunnen werken doordat ze de dtp'er buiten het hele proces laten en dus ook geen loonkosten aan hem kwijt zijn. Internet heeft maar een klein deel van het leed kunnen verzachten. Meestal verzorgen de makers van de site ook de opmaak. Verder zijn er veel standaardsjablonen waardoor ook de gewone leek vrij vrij gemakkelijk een mooie pagina kan ontwerpen.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Freelance tekstschrijverFreelance tekstschrijverTekstschrijver is een gewild beroep. Veel tekstschrijvers werken op freelance basis. Het is namelijk moeilijk om een vas…
Werken als visagistWerken als visagistEen visagist draagt zorg voor het uiterlijk van mannen en vrouwen. Zij houden zich vooral bezig met de bewerking van het…
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Werken als vertalerWerken als vertalerEr is een groeiende vraag naar vertalers. Het gaat dan om mensen die teksten van de ene taal in de andere taal kunnen ve…
Een slecht sollicitatiegesprek gehad: wat nu?Een slecht sollicitatiegesprek gehad: wat nu?Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je wilt die baan heel graag hebben. Als je dan eenmaal op gesprek be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dyunin, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.