Mystery shopper worden

Mystery shopper worden Werken als mystery shopper kan een leuke bijverdienste zijn. Mystery shoppers bezoeken in het geheim een winkel of culturele instelling en doen vervolgens verslag van hun ervaringen. Dat doen zij meestal via een bureau dat daartoe opdracht heeft gekregen van het betreffende bedrijf. Dat bedrijf wil weten hoe goed hun personeel het werk doet en wat de ervaringen zijn van klanten. Soms doen consumentenorganisaties het ook, om daarmee goed verschillende winkelketens te kunnen vergelijken. Veel mensen willen graag aan de slag als mystery shopper. Een mystery shopper bezoekt in het geheim een winkel of attractie en doet vervolgens verslag over zijn of haar ervaringen. Dit doet hij meestal in opdracht van het betreffende bedrijf. Die geven daar opdracht toe, vaak aan een gespecialiseerd bureau, omdat ze objectieve informatie willen hoe het er bij hun winkels aan toe gaat. Soms gaat het om regulier onderzoek, zodat er over een langere periode kan worden bijgehouden hoe klanten iets ervaren. In andere situaties kan een bedrijf daar opdracht toe geven omdat zij bijvoorbeeld de indruk hebben dat ergens iets niet goed gaat, bijvoorbeeld personeel dat klanten ruw beantwoord. Het is dan lastig voor de bedrijfsleiding om die specifieke informatie te achterhalen, want wanneer een manager zichzelf op de werkvloer begeeft zal het personeel net een tandje extra bijzetten. Een mystery shopper zal het personeel meer in hun natuurlijke toestand aan het werk zien. Soms laat een bedrijfsleider wel weten dat het personeel in een bepaalde periode bezoekjes kunnen verwachten van een mystery shopper. Op die manier kan hij zijn personeel wel alert houden omdat iedere klant de zogeheten mystery shopper kan zijn.

Werkwijze

Soms worden mystery shoppers ook ingeschakeld door bijvoorbeeld een consumentenorganisatie. Zij doen dat voornamelijk voor consumentenonderzoek. Zij bezoeken meestal meerdere winkels en willen op die manier in kaart brengen welke winkel het beste is. Daarbij letten ze op een aantal zaken, bijvoorbeeld de beschikbaarheid van producten, de prijs-kwaliteit-verhouding en de manier waarop het personeel met klanten om gaat. Doorgaans moet de mystery shopper een standaard-vragenlijst invullen. Op die manier kunnen de verschillende winkels makkelijk met elkaar vergeleken worden. In deze gevallen gaat het wel om meerdere bezoeken van verschillende shoppers om op die manier genoeg gegevens in handen te hebben om gedegen conclusies te kunnen trekken.

Inschrijven bij een bureau

De drempel om mystery shopper te worden ligt laag. Online zijn er tal van bureaus waar u zich kunt inschrijven. Het voordeel van het werk is dat het meestal in uw eigen tijd gedaan kan worden. Soms worden er wel bepaalde eisen gesteld, bijvoorbeeld dat de boodschappen in het weekend moeten worden gedaan. In het weekend is het veel drukker en is de kans groter dat u iets langer zult moeten wachten. Om dan toch een eerlijke vergelijking te kunnen maken wordt u gevraagd om in het weekend langs te gaan. Voorbeelden van bureaus waar u zich kunt inschrijven zijn Mystery review en Shop Control. Wanneer u eenmaal bent aangemeld kunt u doorgaans inschrijven op projecten of krijgt u deze aangeboden van het bureau. Dat zal zoveel mogelijk bij u in de buurt zijn. U moet de winkel of instelling bezoeken, soms met een specifieke opdracht, bijvoorbeeld te vragen naar een bepaald product. Dat formulier moet u binnen een bepaalde periode weer terug sturen. Doorgaans krijgt u betaald per formulier. De meeste bureaus zullen om een bewijs vragen dat u daadwerkelijk in de betreffende winkel bent geweest, bijvoorbeeld een bonnetje. Vaak mag u achteraf het product houden dat u gekocht heeft.

Wat verdient een mystery shopper?

De opbrengst per ingevuld formulier loopt zeer uiteen per bureau, maar ligt gemiddeld rond de 25 euro. Als u efficiënt te werk gaat en de locatie die u moet bezoeken in de buurt ligt, dan is het een aardig uurloon. Tegelijkertijd zal het doorgaans geen activiteit zijn waar u full-time van zal kunnen leven. Het aantal opdrachten dat bureaus hebben is simpelweg te weinig. Ga er vanuit dat u ongeveer 1 a 2 maal in de week een opdracht zal krijgen wanneer u hiermee wat fanatieker aan de slag gaat. Zie het dus vooral als een leuke bijverdienste. U bent verplicht de opbrengst aan het einde van het jaar op te geven aan de Belastingdienst.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?Een mystery shopper is iemand die voor een occasionele opdracht wordt ingehuurd om op onderzoek te gaan naar hoe een ver…
Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan?Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan?Misschien is werken als een mystery shopper iets voor jou als je wat geld wil bijverdienen, maar niet aan een schema vas…
Werken als mystery shopperShoppen en tegelijkertijd geld verdienen. Dat wilt toch iedereen? Werken als mystery shopper kan een leuke manier zijn o…
Werking Mystery ShoppingMystery shopping, iedereen heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar wat betekent de term 'Mystery Shopping' nu…

De toekomst aan de hand van het heden: nieuwe banenHoe veel sciencefiction van vandaag zal waarheid worden in de toekomst? Rekening houdend met de snelheid van de huidige…
Stressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemersStressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemersHet hebben van veel stress, spanningen en onrust op het werk zorgt ervoor dat het personeel er onder lijdt. Het kan lich…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.