Werken als logopedist

Werken als logopedist Werken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen hebben vaak het idee sociaal nuttig te zijn. Verder werken de meeste logopedisten bij semi-overheidsinstelling, met name in de zorg en het onderwijs. Daardoor hebben ze doorgaans prima arbeidsvoorwaarden, een goed salaris en veel vrije dagen. Er is in Nederland veel vraag naar logopedisten. De belangrijkste taak van een logopedist is het helpen van mensen die te maken hebben met spraak-, stem- of slikproblemen. Ook krijg je veel te maken met mensen die een taalstoornis of gehoorstoornis hebben. Verder zijn er veel mensen met een sprekend beroep, zoals radiopresentatoren of leraren, die gebruik maken van een logopedist. Het is belangrijk dat zij goed te verstaan zijn en dat zij op een zorgvuldige wijze met hun stem omgaan. Een logopedist kan daarbij helpen. Meer gespecialiseerde logopedisten houden zich ook bijvoorbeeld bezig met mensen die geen stembanden meer hebben. Zij helpen hen dan op een duidelijke wijze toch nog te communiceren

Waar komt een logopedist te werken?

De meeste logopedisten zijn verbonden aan een zorginstelling, bijvoorbeeld een instelling met gehandicapten of een revalidatiecentrum. Daar maken zij del uit van de staf en adviseren over de beste aanpak van een probleem. Een andere mogelijkheid is om op een school te gaan werken. Afhankelijk van de grote van de school kan iemand er voor kiezen om aan de slag te gaan op meerdere scholen. Je kunt er ook voor kiezen om als zelfstandige verder te gaan. De meeste logopedisten die aan de slag gaan als zzp-er kiezen voor een eigen praktijk. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om je te verhuren als invalkracht. Het voordeel van het werken als zelfstandige is dat je veel vrijheid hebt en dat het werk gemiddeld genomen ook beter verdient. Tegelijkertijd zijn de risico's ook groter in het geval dat er iets mis gaat.

Opleiding tot logopedist

Wie logopedist wil worden moet de opleiding logopedie volgen. Deze opleiding wordt alleen aangeboden op hbo-niveau. Iemand moet minimaal de havo of een mbo 4-opleiding hebben afgerond om te beginnen aan de opleiding logopedie. Ook is het voor iemand ouder dan 21 zonder de juiste vooropleiding mogelijk om een instaptoets te doen. De studie wordt alleen voltijds aangeboden. De studie kan aan verschillende plaatsen worden gevolgd, waaronder Arnhem, Nijmegen, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam. Sommige opleidingen stellen als toelatingseis nog wel dat iemand geslaagd is voor een stem- en articulatietest. Wie de opleiding heeft afgerond kan makkelijker instromen in verschillende andere studies, zoals de opleiding tot doventolk of bijvoorbeeld een studie creatieve therapie.

Salaris van een logopedist

Het salaris van een startende logopedist begint bij ongeveer 1.900 euro en kan oplopen tot ongeveer 3.500 euro. Het salaris kan per sector verschillen omdat de logopedisten per sector onder verschillende cao's vallen. Een logopedist die op een basisschool werkt valt bijvoorbeeld onder de onderwijs-cao en een logopedist in de zorg werkt val onder de cao voor ziekenhuispersoneel. De beste mogelijkheid om verder door te groeien is door je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in het geven van logopedie aan kinderen. Ook logopedisten die een eigen praktijk hebben of werken als zzp'er kunnen aanmerkelijk meer gaan verdienen.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spraakstoornissen en logopedieSpraakstoornissen en logopedieEen spraakstoornis is niets anders dan problemen hebben met spreken. Men kan bijvoorbeeld de klanken niet goed vormen of…
Werken als tolkWerken als tolkEr is de afgelopen jaren een steeds grotere vraag naar tolken. Dit komt omdat er steeds meer internationale instellingen…
Neusspraak of nasaal praten behandelenNeusspraak of nasaal praten behandelenEen neusspraak wordt ook wel nasale spraak genoemd. Het klinkt hierbij alsof iemand door de neus praat. Soms is een neus…
Slissen, oorzaak en aflerenSlissen, oorzaak en aflerenEen spraakgebrek of een spraakstoornis ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Er zijn verschillende soorten spraakstoorniss…

Werken als laborantWerken als laborantEr is een grote behoefte aan laboranten. Tegelijkertijd is het een beroep dat te kampen heeft met een stoffig imago. Het…
Werken als deurwaarderWerken als deurwaarderEr is een grote toenemende behoefte aan deurwaarders. Dit komt mede als gevolg van de economische crisis waardoor steeds…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Htp://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/paramedisch/logopedist
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.