Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijk

Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijk In menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoer en haven, maar ook in de dienstverlenende sector, zoals politie, brandweer, verpleging en allerlei tehuizen. De 24-urige inzetbaarheid vraagt extra veel van lichaam en geest. Daarom is een verstandig uitgebalanceerd voedingspatroon tijdens nachtdienst essentieel om roofbouw op je lichaam tegen te gaan, en tevens om optimaal te presteren.

's Nachts hoor je te slapen

Een mens is van nature overdag productief en alert, terwijl de nacht slaperig en inactief maakt. Ons lichaam is duidelijk niet ingesteld op arbeid in de nacht. Maar voor diverse beroepsgroepen bij de (semi-)overheid en ook bij menige particuliere onderneming is werken in de nacht, via een wisseldienstsysteem onontkoombaar. Sommige vrijwilligersorganisaties kennen ook een 24-uurs bereikbaarheid zoals telefonische hulpdienst De Luisterlijn. Menigeen heeft derhalve te maken met een volcontinu rooster en dientengevolge vermoeiende nachtdienst.

Fit blijven door juiste voeding

Sommige werknemers worden met lichamelijke klachten geconfronteerd, als ze dikwijls nachtdiensten draaien. Het gaat dan voornamelijk om spijsverteringsproblemen en vermoeidheidsklachten. Het is natuurlijk belangrijk voor de veiligheid en de kwaliteit van het werk, dat werknemers in nachtdienst fit blijven. Maar die fitheid is eveneens essentieel voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van die medewerkers.

Tips van de diëtisten

Geschikte voeding tijdens, maar ook kort voor het begin van zo’n nachtdienst bevordert bijvoorbeeld de gezondheid en slaapkwaliteit. En goede voeding bestrijdt bovendien de vermoeidheid. Een aantal zinvolle voedingstips ter voorkoming van maag en darmklachten:

Tijdens de nachtdienst ook zoveel mogelijk een drie-maaltijden patroon aanhouden.
  • warm eten rond ca 18.00 uur
  • om 1.30 uur maaltijd nummer twee
  • en om 5.00 uur nummer drie
  • tenslotte circa 07.00 uur wat licht verteerbare voeding, voor het slapen.

  • Aangezien het spijsverteringssysteem op halve stand staat, niet te grote porties nemen, anders kunnen darmen en maag te veel belast worden.
  • Niet snacken en snoepen gedurende de dienst. Een teveel aan suiker leidt er namelijk toe dat de bloedsuikerspiegel, te hevig heen en weer gaat, met als gevolg een grotere vermoeidheid.
  • En ook niet te veel vettige producten consumeren, want het lichaam kan dat vet in de nacht amper verteren, en dus ook niet omzetten in energie. Ook te veel vet veroorzaakt dus onnodige vermoeidheid.
  • Na afloop van de dienst even tijd nemen om te ontspannen, en dan gelijk gaan slapen. Vermijd koffie, alcohol of cola.

Niet alles is verboden

Wat gelukkig wel mag is het eten van gezonde tussendoortjes, zoals fruit, zuivel, crackers en een boterham. Maar eten in de nacht blijft hoe dan ook een lastige kwestie. Een universele formule die voor elk mens goed werkt is er helaas niet. Bij vragen, tips en recepten is het zinvol om contact op te nemen met een diëtist die verbonden is aan het bedrijf.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtdiensten uit de tijd?Onder een nachtdienst wordt formeel verstaan: langer dan één uur werken tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Doorwerken tot 01…
Nachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien is niet echt gezond. Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ’s nachts mensen aan…
Nachtdienst en ploegenarbeid dragelijker makenNachtdienst en ploegenarbeid dragelijker makenMiljoenen mensen werken 's nachts. Onder meer door online winkelen is er sprake van toegenomen ordervolumes die op tijd…
Hoe overleeft u de nachtdienst?Hoe overleeft u de nachtdienst?Het werken in de nacht kan erg zwaar zijn, vooral als u het niet gewend bent. Het is van belang uw slaap en eetschema aa…

Hoe ziet een carrière als piloot eruit?Piloten, ze hebben een dik salaris, maken spannende vluchten en zien veel van de wereld. Dat is nog steeds het beeld dat…
Boa: werken als buitengewoon opsporingsambtenaarBoa: werken als buitengewoon opsporingsambtenaarEr is in Nederland sprake van een groeiend aantal boa's. Deze afkorting staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Dit…
Bronnen en referenties
  • ViVa! Zorggroep mei 2013/2020
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.