Gevolgen van aanvullende arbeidsovereenkomst of extra baan

Gevolgen van aanvullende arbeidsovereenkomst of extra baan Ga je aan het werk bij een werkgever dan ben je blij dat je werk hebt. Het kan namelijk economisch goed en minder goed gaan. Met een beetje geluk kun je soms een leuke functie krijgen. Heb je een baan dan krijg je te maken met een arbeidscontract, loon en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het kan voorkomen dat je wegens omstandigheden een extra baan krijgt of dat er speciale werkzaamheden je worden toegekend. Wat zijn de verschillende vormen van speciale voorwaarden waarmee je te maken kunt krijgen en hoe leidt het tot een aanvullende arbeidsovereenkomst?

Aanvullende arbeidsovereenkomst


Arbeidscontract en voorwaarden

Start je met een bepaalde functie dan krijg je een arbeidscontract voor je ter ondertekening. Snel moet je beslissen of de voorwaarden akkoord zijn en of je het overal mee eens bent. Normaal zullen in het arbeidscontract geen opvallende punten staan. Omdat vele aspecten zijn opgesteld in juridische terminologie kan het soms wel verstandig zijn om één en ander door een advocaat te laten checken. Aangezien het ook gaat om een vertrouwensband tussen de werkgever en de nieuwe werknemer zullen er gewoonlijk geen opvallendheden in staan behoudens de standaard wettelijke arbeidsvoorwaarden. Waar kun je verder mee te maken krijgen?

De geheimhoudingsovereenkomst

Er zijn beroepsgroepen waarbij men aan de geheimhoudingsplicht is verbonden. Iedereen kent het beroepsgeheim voor advocaten of medici, echter andere werkgebieden kennen het ook. Mensen die een adviserende taak hebben, waarbij de risico’s op structureel falen groot kunnen zijn kennen een dergelijke overeenkomst. Afspraken, ontwerpen en besprekingen behoren vertrouwelijk te worden behandeld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij constructeurs of architecten. Men is daarbij in dienst van de opdrachtgever en vele aspecten daartoe dienen binnenskamers te blijven. Om die restrictie concreet vast te leggen wordt er een geheimhoudingsovereenkomst overeengekomen.

Een baan naast je baan

Naast je gewone baan kan het voorkomen, dat je een aanvullende baan nodig hebt. Je hebt een deeltijd baan, echter dat is onvoldoende om in jouw dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. Om toch voldoende inkomen te hebben neem je een extra baan. Daartoe dienen uiteraard de uitgangspunten van de ene baan aan te sluiten bij de andere baan. Daarnaast geldt dat het werk je capaciteiten bij de andere baan niet mogen beïnvloeden. Op die manier kun je heel goed twee deeltijd banen combineren om in je behoeften te kunnen voorzien. Maar dit is een aanvullende baan naast je andere baan. Op zich niets bijzonders, maar dat ligt anders als je een aanvullende arbeidscontract krijgt binnen je bestaande baan.

Extra buitengewone werkzaamheden

Bij sommige functies kan het zijn dat men extra werkzaamheden moet uitvoeren. Het kan standaard voorkomen binnen de bestaande voorwaarden, echter soms wordt er een extra contract afgesloten. Dit kan om een tijdelijke regeling gaan, maar ook om frequent voorkomende taken. Speciale taken welke buiten een standaard contract vallen dienen concreet te zijn omschreven. Daartoe moet volgens de regelgeving een duidelijke taakbeschrijving voor worden gemaakt. Dit voorkomt dat er taken worden opgevoerd welke niet geldig zijn. Speciale taken welke buiten het normale functioneren vallen worden zo concreet vastgelegd.

Aandacht voor wettelijke activiteiten

Omdat het gaat om speciale taken mogelijk in combinatie met een geheimhoudingsplicht dient men altijd voldoende aandacht te schenken aan de wettelijkheid van die activiteiten. Het kan misschien goed betalen, maar moet wel aan het recht voldoen. Activiteiten welke niet aan de wet voldoen worden misdadig bestempeld en daar dient men dan ook voor te waken. Komt men in een dergelijke omstandigheid dan dient men zondermeer op te letten. Wat zijn de taken en hoe staan deze beschreven? Indien men een onwettelijke taak herkent, dient men de werkgever daarop aan te spreken of moeten de taken worden geweigerd. In het meest extreme geval moet men de juiste instanties erover inlichten.

Speciale beloning aanvullende arbeidsovereenkomst

Betreffen het speciale taken welke juridisch zijn toegestaan dan kan men daarvoor een speciale beloning verwachten. Eén en ander hangt daarbij af van de inspanning, welke door de werknemer moet worden geleverd. Het kan dan ook om een tijdelijk contract gaan, welke van rechtswege afloopt indien de doelstelling is bereikt. Een goede beloning is daarbij vaak op zijn plaats. Let wel dat het bij dergelijk speciale contracten belangrijk is om de uitgangspunten beschreven in het aanvullende contract goed te bestuderen. Laat het juridisch checken of het aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Zodoende voorkom je als werknemer problemen en weet je dat jouw belangen goed staan verwoord.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ArbeidsovereenkomstEen arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij de ene partij arbeid verricht voor de andere p…
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?In een arbeidsovereenkomst wordt vaak een proeftijd ingebouwd. In deze periode kunnen de werkgever en de werknemer uitzo…

Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Voordelen van werken na pensioensleeftijdVoordelen van werken na pensioensleeftijdIedereen die werkt heeft na 50 jaar arbeid recht op een volledig AOW aangevuld met een pensioen. Tot dusver was dat aanl…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.