Werken op een cruiseschip

Werken op een cruiseschip Veel mensen willen werken op een cruiseschip. Het leuke van het werken op zo'n schip is dat je in korte tijd veel van de wereld ziet. Tegelijkertijd is het hard werken en is er sprake van weinig privacy. Er zijn allerlei soorten bemanning nodig op een cruiseschip, zoals nautische bemanning, een kapster en verpleegkundigen. Doorgaans wordt een opleiding en ervaring gevraagd. Ook zijn er mensen voor de horeca nodig. Voor veel mensen lijkt het werken op een cruiseschip een zeer aantrekkelijke optie. Het lijkt aantrekkelijk omdat ze vaak in een warm klimaat vieren en veel van de wereld zien. Er hangt dus een erg romantisch beeld rondom dit werk. Tegelijkertijd is het ook hard werken. Er zijn wereldwijd zo'n 250 grote cruiseschepen en talloze kleinere. De meest luxe schepen hebben plaats voor meer dan zesduizend passagiers en meer dan tweeduizend bemanningsleden. Er is dus doorgaans ook een grote vraag naar nieuw personeel. De meeste cruises vinden plaats in het zomerseizoen in de Middellandse Zee en het Caribisch Gebied. Dat is vanwege het zonnige klimaat in deze regio's en de aanwezigheid van verschillende culturen en oude steden die relatief dicht bij elkaar in de buurt maken. Er zijn ook schepen die een cruise langs de wereld maken of bijvoorbeeld Alaska aan doen.

Werken op een cruiseschip

Er zijn veel verschillende mensen nodig op een cruiseschip. Zo is er de nautische bemanning, zoals de officieren en de crew op de brug in de machinekamer. Daarnaast zijn er veel mensen nodig in de dienstverlening, zoals een hotelmanager, bediening in de verschillende restaurants en bars, schoonmaaksters en koks. De meeste cruiseschepen hebben vaak ook een kapsalon (dus een kapster), casino en winkels aan boord. Ook daarvoor zijn mensen nodig. In de avond worden de passagiers vaak vermaakt in het theater of met een film. Daar zijn bijvoorbeeld lichttechnici voor nodig en dansers. En verder zijn er altijd een dokter en passagiers aan boord.

Hoeveel verdient het werken op een cruiseschip

Wanneer u wilt werken op een cruiseschip kunt u het beste solliciteren bij een rederij. Zij stellen wel een aantal eisen. Doorgaans moet u een vakgerichte opleiding hebben en minimaal 1 a 3 jaar werkervaring in het betreffende vak. Verder moet u doorgaans minimaal 21 jaar oud zijn en Engels spreken. In sommige gevallen is dit ook Duits, maar dit hangt van de rederij af Wanneer u bent aangenomen ontvangt u doorgaans een vast salaris dat niet heel hoog is. De rest wordt aangevuld op basis van fooien of een provisie waarbij elk lid van het team een percentage van de omzet per cruise ontvangt. Des te hoger uw functie, des te hoger het percentage dat u zult ontvangen. Meestal ontvangt u per reis een nieuw contract. Wanneer u bent aangenomen moet u ook een Bewijs van Goed Gedrag kunnen laten zien. Het kost dertig euro om dat aan te vragen bij een gemeente. Deze kosten worden meestal vergoed bij de gemeente.

Voordelen en nadelen van het werken op een cruiseschip

Er zijn bepaalde voordelen van het werken op een cruiseschip, zoals dat u veel van de wereld ziet. Tegelijkertijd moet u ook bedenken dat er bepaalde nadelen zijn aan het werken op een cruiseschip. Neem deze mee in uw besluit. Zo is het hard werken op een cruiseschip. Soms zijn er diensten van 16 uur. Ook heeft u weinig privacy, omdat u meestal een kleine hut deelt met drie andere bemanningsleden. Ook in uw vrije tijd zult u niet snel van het schip afkunnen, tenzij dat in een haven ligt, maar ook dan is er een kans dat u moet werken. Verder bent u een lange tijd van huis. Voor sommige mensen is dat heerlijk, maar daar moet je wel goed tegen kunnen.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als ambulanceverpleegkundigeWerken als ambulanceverpleegkundigeAls ambulanceverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de zorg van een patiënt op de plaats van het ongeval en in de…
Verzorgende individuele gezondheidszorgAls verzorgende IG heeft u vele mogelijkheden, de beroepskeuze is ruim en ook het aanbod qua banen. Het werk is afwissel…
Opleidingen die geen baan opleverenOpleidingen die geen baan opleverenAls starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van bela…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…

Werken op een booreilandWerken op een booreilandHet is algemeen bekend dat het werken op een booreiland goed verdient. Tegelijkertijd weten veel minder mensen dat het o…
Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Ontdek de lijst met interim- of uitzendkantoren in België. Werk zoeken is vandaag de dag niet meer zo evident. Interimka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Barni1, Pixabay
  • http://www.cruiseweb.nl/werkenopeencruiseschip.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.