Welke stappen bij ontslag moet je voor jouw rechten nemen?

Welke stappen bij ontslag moet je voor jouw rechten nemen? Gaat het slecht met het land of specifieke branche dan is de kans groot dat mensen wegens bedrijfseconomische redenen op straat worden gezet. Dit kan jou ook overkomen doordat jouw werkgever wegens de slechte resultaten moet gaan reorganiseren. Dit kan leiden tot her- of overplaatsing, heropleiding en potentieel ook ontslag. Waar moet je rekening mee houden als je wordt ontslagen en welke stappen bij ontslag moet je doorlopen om jouw ontslagrechten te beschermen?

Stappen bij ontslag


Aanleiding van het ontslag

Volgens de wet zijn er een beperkt aantal redenen, waarom een arbeidscontract kan worden ontbonden. Normaal wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende ontslagredenen:
  • ontslag met wederzijds instemmen. Geregeld is hier sprake van een door de werknemer genomen ontslag binnen de wettelijke opzegtermijn, waarmee de werkgever alleen maar kan instemmen;
  • ontslag van rechtswege: het arbeidscontract is aangegaan voor een bepaalde periode of een bepaalde doelstelling is behaald. Is dat bereikt dan kan het arbeidscontract worden ontbonden;
  • ontslag op staande voet. De werknemer heeft iets onvergeeflijk of ongepast gedaan, waardoor deze direct naar huis wordt gestuurd. Dit is ook wel de meest ingrijpende vorm van ontslag, omdat men geen recht meer heeft op de WW;
  • ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Het bedrijf laat slechte cijfers zien. Om een faillissement te voorkomen dient er te worden gereorganiseerd met ontslagen als onderdeel van het pakket.

Het beëindigingsovereenkomst

Zodra je krijgt te horen dat je wordt ontslagen dan krijg je te maken met het beëindigingscontract. Dit document vormt de basis, waarmee het arbeidscontract wordt ontbonden. Omdat er sprake is van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen pleegt de werkgever contractbreuk. Dat moet worden gecompenseerd met een ontslagvergoeding. Die vergoeding wordt meestal bepaald door het laatst verdiende loon te vermenigvuldigen met het aantal werkjaren en een correctiefactor voor de leeftijd. Het vormt het punt om je over te halen om te vertrekken. Maar teken dan niet meteen, één en ander dient uiteraard correct op papier staan. Laat daartoe het ontbindingscontract controleren.

Laten checken of juridische stappen bij ontslag

Het is in het belang van jezelf om het document te laten controleren bij een advocaat. De werkgever wil je niet meer en dus komen jouw belangen niet overeen met die van de werkgever. Er wordt gecontroleerd of de ontslagreden correct is omschreven en of de ontslagvergoeding akkoord is. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden met de wettelijke opzegtermijn. Ben je namelijk al langdurig werkzaam bij een onderneming dan kun je tot op vier maanden opzegtermijn hebben. Dit wordt gerekend vanaf de eerste van de volgende maand na het aanzeggen van het ontslag. Verder mag het concurrentie beding niet zijn opgelegd, omdat daarmee jouw belangen in het geding komen. Is één en ander goed bevonden door de advocaat dan kun je in principe akkoord gaan met het ontslag. Vaak wordt er bij collectief ontslag binnen een sociaal plan de mogelijkheid gegeven voor vergoeding van deze kosten.

Aanvraag WW

Zodra het arbeidscontract is ontbonden kun je naar het UWV stappen om op basis van het beëindigingscontract in aanmerking te komen voor een uitkering. De WW bedraagt 75% van je laatst verdiende loon voor twee maand en daarna 70%. Oftewel je gaat er toch wel aanzienlijk op achteruit. Ter vergoeding van de uitkering dien je ook een inspanning te verrichten wegens de sollicitatieplicht. Iedere week moet je een activiteit hebben gedaan. Daarnaast kun je overwegen om een opleiding te volgen, zodat je jezelf mogelijk beter kunt positioneren binnen de arbeidsmarkt.

Opleidingen en cursussen

Om aanvullend positief te kunnen scoren kun je overwegen om een opleiding of cursus te volgen, zodat jij betere kansen krijgt. Dit kan een cursus over solliciteren zijn, maar kan ook een verbreding van je algehele kennis zijn. Op die manier kun je op een constructieve manier aan je toekomst werken.

Heldere sollicitatiebrief, CV en EVC

Het UWV zal je in de beginfase enige adviezen geven aangaande hoe je effectief met bedrijven kunt communiceren om zo je kansen te vergroten. Daartoe moet je:
  • een sollicitatiebrief hebben: hoe stel je een goede overtuigende brief op waarmee je de aandacht van een nieuwe werkgever kunt trekken;
  • een curriculum vitae oftewel je CV waarin helder is omschreven wat je opleidingen en werkervaring zijn;
  • een eerder verworven competenties certificaat. Dit kan handig zijn om naast voorgaande CV overige aspecten binnen je werkende bestaan, maar ook binnen je privé leven aanvullend te benadrukken. Het geeft een beter beeld van je capaciteiten.
Door een juiste combinatie van voorgaande documenten tijdens het solliciteren te laten zien kun je jezelf beter op de arbeidsmarkt positioneren.

Netwerk building

Een manier om beter onder de aandacht te komen is door aan je netwerk te werken. Dat houdt in dat je bekenden en kennissen kunt benaderen over eventuele mogelijkheden aangaande een baan. Zij kennen ook weer iemand, zodat je via-via een geschikte baan tegenkomt. Des te groter je netwerk is des te meer kans heb je om feitelijk een interessante baan op jouw niveau te vinden. Begin aan je netwerk al tijdens je werkende bestaan, zodat je snel nieuw werk vindt.

Sollicitatiegesprek

Word je uitgenodigd voor een gesprek bereid je dan goed voor. Zie er altijd goed en netjes uit. Lees vooraf goed de stukken en website van het bedrijf door en verdiep je in de functie. Bereid vragen voor en denk na over wat men aan je gaat vragen. Het is van belang om daadkrachtig en overtuigend over te komen, zodat jij die baan binnensleept. Kom ook overtuigend over door voor het sollicitatiegesprek vragen met antwoorden tot in de puntjes voor te bereiden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Kantonrechtersformule 2018 en 2019Kantonrechtersformule 2018 en 2019Hoe luidt in 2018 en 2019 de kantonrechtersformule en hoeveel bedraagt uw ontslagvergoeding in 2018 en 2019? De kantonre…
Wat te doen bij ontslag?Wat te doen bij ontslag?De werknemer wordt beschermd tegen de werkgever. Hierdoor kan de werkgever een werknemer niet zomaar ontslaan. Er zijn e…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…

Sollicitatiegesprek: De eerste indrukIn economisch slechte tijden is het lastig om aan een baan te komen. De één wordt misschien al na het schrijven van één…
Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?Aan het slot van een sollicitatiegesprek wordt je de gelegenheid geboden om vragen te stellen. Het is dan verstandig en…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.